NOVA STUDIJA OTKRIVA: Žene su izloženije većem riziku od višestrukih hroničnih bolesti, ukoliko ste u srednjim godinama ovo trebate znati…

Tokom razdoblja praćenja oko 58 posto žena razvilo je više od jednog stanja.

  • Zdravlje

  • 09. Mar. 2023  

  • 0

Žene u srednjim godinama koje imaju "zadovoljavajuće" odnose s partnerima, prijateljima i kolegama imaju manju vjerovatnost da će kasnije u životu razviti više od jednog hroničnog zdravstvenog stanja, pokazala je nova studija.

Žene su izloženije većem riziku od višestrukih hroničnih bolesti kako stare ako smatraju da su ti odnosi nezadovoljavajući, kažu znanstvenici.

Nova studija, objavljena u časopisu General Psychiatry, analizirala je podatke gotovo 7700 žena u Australiji.

Žene nisu imale 11 uobičajenih kroničnih stanja u dobi od 45 do 50 godina kada je studija započela 1996. godine.

Svake tri godine žene su izvijestile o razini zadovoljstva svojim partnerima, članovima obitelji, prijateljima, poslom i društvenim aktivnostima.

Žene su praćene 20 godina kako bi se vidjelo jesu li razvile dijabetes, hipertenziju, srčane bolesti, moždani udar, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), astmu, osteoporozu, artritis, rak, depresiju i anksioznost.

Tokom razdoblja praćenja oko 58 posto žena razvilo je više od jednog stanja.

Znanstvenici su otkrili da su žene koje su prijavile najnižu razinu zadovoljstva svojim društvenim odnosima imale dvostruko veći rizik od razvoja višestrukih kroničnih bolesti u usporedbi s onima koje su prijavile najvišu razinu zadovoljstva, prema analizi.

Slični rezultati pronađeni su u svakoj različitoj vrsti društvenog odnosa.

Autori su rekli da se otkriće samo djelomično može objasniti drugim čimbenicima kao što su bogatstvo i status "ponašanja i menopauze", ali su sugerirali da bi liječnicima moglo biti korisno da ispitaju svoje pacijente o njihovim društvenim odnosima.

Naša otkrića imaju značajne implikacije za upravljanje kroničnim bolestima i intervenciju, napisali su autori sa Univerziteta Queensland u Brisbaneu.

Prvo, na individualnoj razini, ove implikacije mogu pomoći u savjetovanju žena u vezi s prednostima uspostavljanja ili održavanja visokokvalitetnih i raznolikih društvenih odnosa kroz srednju dob do rane starosti.

Drugo, na razini zajednice, intervencije usmjerene na zadovoljstvo ili kvalitetu društvenih odnosa mogu biti osobito učinkovite u sprečavanju progresije hroničnih stanja.

Treće, na državnoj i globalnoj razini, društvene veze (npr. zadovoljstvo društvenim odnosima) trebale bi se smatrati javnozdravstvenim prioritetom u prevenciji i intervenciji kod kroničnih bolesti, rekli su znanstvenici.

Ove implikacije mogu pomoći u savjetovanju žena o prednostima uspostavljanja ili održavanja visokokvalitetnih i raznolikih društvenih odnosa tijekom srednje do rane starosti, dodali su oni.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...