ODLAZAK U LEGENDU: Preminuo čuveni glumac, dobitnik dva Zlatna globusa...

Opisao ga je kao "darovitog glumca koji je osvojio mnoge pozornice u Izraelu i inozemstvu, svojom prisutnošću ispunio kinoplatna i iznad svega duboko ušao u srca ljudi".

  • Kultura

  • 09. Mar. 2023  

  • 0

U dobi od 87 godina preminuo je čuveni glumac Chaim Topol, zvijezda filma Guslač na krovu.

Topol je najpoznatiji po ulozi Tevyea u popularnom mjuziklu, za koju je zaradio i nominaciju za Oscara. Njegovu smrt potvrdio je u srijedu izraelski predsjednik Isaac Herzog u objavi na Twitteru, u kojoj je napisao da je Topol bio "jedan od divova izraelske kulture".

Opisao ga je kao "darovitog glumca koji je osvojio mnoge pozornice u Izraelu i inozemstvu, svojom prisutnošću ispunio kinoplatna i iznad svega duboko ušao u srca ljudi". Glumcu kojem je prošle godine dijagnosticirana demencija rođen je 1935. u radničkoj četvrti Tel Aviva. Topolova karijera uzletjela je nakon što je glumio glavni lik u izraelskoj komediji Sallah Shabati iz 1964., za što je osvojio i Zlatni globus. Drugi Zlatni globus osvojio je 1971. za glavnu ulogu u mjuziklu Guslač na krovu, koji je adaptiran za filmsko platno nakon što je Topel glumio i u uspješnoj predstavi na londonskom West Endu. 
 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...