TRI NEGATORA GENOCIDA NA JEDNOM MJESTU: Dodik se nakon sastanka s Kalabuhovim sastaje s još jednim prijateljem…

Tako će se u istom danu u Banjoj Luci sastati tri negatora genocida u Srebrenici.

  • Vijesti

  • 10. Mar. 2023  10. Mar. 2023

  • 5

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik razgovarat će danas u Banjoj Luci sa ambasadorom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovim.

Dodik će se sastati i sa predsjednikom općine Nikšić, Markom Kovačevićem, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Tako će se u istom danu u Banjoj Luci sastati tri negatora genocida u Srebrenici.

„Slobodna Bosna“ podsjeća da je zbog negiranja genocida u Srebrenici konačno protiv Milorada Dodika formiran predmet u Tužilaštvu BiH.

Inače, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, krajem decembra prošle godine u podgoričkom Višem sudu, oslobođen je od optužbe da je negiranjem genocida u Srebrenici izazvao nacionalnu i vjersku mržnju.

Tužilaštvo je na ovu odluku prethodne sedmice uložilo žalbu koju će razmatrati Apelacioni sud. Viši sud u Podgorici je u sudskom postupku utvrdio da je Kovačević negirao genocid u Srebrenici ali da nije dokazano da je izvršio krivično djelo za koje se tereti. Prema navodima presude, izjava Kovačevića je data na način da ne može da izazove nacionalnu i vjersku mržnju. - Utvrđeno je da izjavom: ,,Uostalom, mislim Kartaginu treba razoriti. Uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici. Mislim da sam tim sve rekao“, optuženi izričito izvršio negaciju genocida u Srebrenici - navodi se u presudi.

Međutim, sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da je način negiranja genocida bio takav da može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema grupi lica ili članu neke takve grupe.

On je negirao genocid u Srebrenici na dan nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu.

On je tada kazao da se u Skupštini vidjelo ko je izdajnik, da su Srbi napadnuti i da treba da se brane. - Uostalom, mislim Kartaginu treba razoriti. Uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici, kazao je Kovačević.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...