"SLOVENIJA MEĐU NAJVEĆIM ULAGAČIMA U BiH": Borjana Krišto nakon sastanka sa Golobom govorila i o reformi izbornog zakonodavstva (FOTO)

Podsjetila je također da Republika Slovenija mnogo pomaže Bosni i Hercegovini i na njenom europskom putu.

  • Politika

  • 13. Mar. 2023  13. Mar. 2023

  • 3

Bosna i Hercegovina sa Republikom Slovenijom ima tradicionalno dobre odnose u svim segmentima, pogotovo na polju ekonomije, istakla je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nakon sastanka sa premijerom Republike Slovenije Robertom Golobom koje boravi u zvaničnoj posjeti Sarajevu.

Premijer Republike Slovenije Golob u ponedjeljak je doputovao u posjetu Bosni i Hercegovini, što je njegova prva zvanična posjeta inostranstvu.

Krišto je u obraćanju posebno naglasila dobre odnose sa Slovenijom u oblasti ekonomije.

"Zahvaljujem se na prijateljstvu koje Republika Slovenija iskazuje prema Bosni i Hercegovini. Sa Slovenijom imamo tradicionalno dobre odnose u svim segmentima, napose na polju gospodarskih odnosa. Direktna ulaganja iz Slovenije su među najveća tri ulagača kada su u pitanju strana ulaganja u Bosni i Hercegovini", kazala je Krišto na konferenciji za novinare.

Podsjetila je također da Republika Slovenija mnogo pomaže Bosni i Hercegovini i na njenom europskom putu.

"Premijeru Slovenije se također želim zahvaliti na svemu što čine kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i euroatlantske integracije. Želim se zahvaliti i na zalaganju Slovenije i zbog toga što je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski stutus. To je nešto što Bosni i Hercegovini u ovom trenutku znači jer smo u formalno - pravnom smislu bliže korak ka europskoj obitelji. Taj signal i kandidatski status je ono što šalje poruku da je mjesto Bosni i Hercegovini u europskoj obitelji. Kroz ovu pomoć želim se zahvaliti na svemu što čine kada je u pitanju europski put kroz stručnu i tehničku pomoć", kazala je Krišto te dodala:

"Imamo namjeru potpisati sporazum o saradnji i pružanju tehničke i stručne pomoći Bosni i Hercegovini od strane Slovenije za evropski i euroatlantski put. Premijera Goloba sam informisala o tome da su koraci i fokus Vijeća ministara upravo na europskim reformama i da je već Vijeće ministara napravilo određene korake kada je u pitanju reforma javne uprave, unutrašnje tržište, konkurentnost, infrastrukturni projekti i ostalo", rekla je Krišto.

Naglasila je posebno značaj unutarpolitičkog dijaloga u Bosni i Hercegovini na putu prema Europskoj uniji.

"Ono na šta mi u Bosni i Hercegovini trebamo obratiti pozornost jeste da radimo na političkim prilikama, na unutarpolitičkom dijalogu s obzirom da je Bosna i Hercegovina po Ustavu država tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive. Naša obveza je napraviti ograničene promjene Ustava Bosne i Hercegovine i cjelokupnu reformu izbornog zakonodavstva na principima ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda i drugih koji žive u Bosni i Hercegovini. Time bi napravili i pretpostavke da otklonimo ona pitanja koja nas u ovom trenutku opterećuju u Bosni i Hercegovini kao i njen evropski put, kako bismo snažnije mogli nastaviti sa socioekonomskim reformama koje su doista bitne i interes su, prije svega, svih naroda i građana unutar Bosne i Hercegovine, a i uvjet su za pristupanje Europskoj uniji", rekla je.

Posebno je istakla značaj regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa.

"U našem fokusu je također i regionalna suradnja. Želimo osnažiti i jačati regionalnu suradnju i izgrađivanje i održavanje dobrih i prijateljskih odnosa sa našim susjedima kroz već postojeće inicijative za održavanje dobrih odnosa i regionalne suradnje kroz uvažavanje i izgradnju mira, dobrosusjedskih odnosa, kroz očuvanje suvereniteta svake zemlje i kroz rješavanje svih otvorenih i spornih pitanja mirnim putem, znači dijalogom i poštivanjem međunarodnih pravnih normi", kazala je Krišto.

Premijer Republike Slovenije Golob trebao bi se sastati i sa predsjedavajućim i članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i predsjedavajućom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...