ZASTUPNIK SDA UPOZORAVA: "SDP BiH, Naša stranka i NiP ne smiju HDZ-u isporučiti Ustavni sud BiH" (VIDEO)

"Od suštinske je važnosti da danas Komisija predloži više kandidata za sudiju Ustavnog suda, pa da sutra Zastupnički dom odluči o tome koji će od predloženih kandidata s liste uspješnih kandidata biti izabran", kazao je Čomor.

  • Politika

  • 14. Mar. 2023  

  • 3

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Eldar Čomor pozvao je zastupnike iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Naše stranke i Naroda i pravde, članove Komisije za izbor i imenovanje, da na današnjoj sjednici spriječe izbor HDZ-ovog kandidata Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici razmatra utvrđivanje prijedloga za izbor sudije Ustavnog suda BiH sa liste uspješnih kandidata.

"Od suštinske je važnosti da danas Komisija predloži više kandidata za sudiju Ustavnog suda, pa da sutra Zastupnički dom odluči o tome koji će od predloženih kandidata s liste uspješnih kandidata biti izabran", kazao je Čomor.

Kako je ustvrdio, nakon što je SDP dao Miloradu Dodiku četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH i "nakon što je 'Trojka' izglasala sve kadrove SNSD-aa i HDZ-a s crne liste na ključne pozicije u vlasti, spremaju se HDZ-u BiH isporučiti i sudiju Ustavnog suda BiH".

"Nadam se da to neće uraditi. "Trojka" ne smije zbog tri godine mandata ispročiti HDZ-u Ustavni sud BiH na narednih 20 godina jer posljedice po državu i zaštitu njenog ustavnog poretka mogu biti katastrofalne", ocijenio je Čomor.

Kazao je da "Trojka" "ne smije Ustavni sud pretvoriti u neki novi Dom naroda po volji HDZ-a".

"Kolega Damir Arnaut je prije nekoliko mjeseci prozivao bivšeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mirsada Zaimovića da sa HDZ-om i SNSD-om blokira izbor sudija Ustavnog suda, iako tada procedura gotovo da nije ni počela. Ispostavilo se da to apsolutna neistina. Arnaut i kolege iz Naše stranke će imati priliku i na Komisiji i u Zastupničkom domu da biraju sudiju Ustavnog suda mimo volje HDZ-a", poručio Čomor, navodi Fena. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...