PORUKA PREMIJERA KOSOVA SA KONFERENCIJE "NEDJELJA ŽENA": "Trebamo raditi na emancipaciji muškaraca..."

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je u uvodonom izlaganju rekla da su različitost, jednakost i inkluzivnost temelji demokratije

  • Regija

  • 14. Mar. 2023  

  • 0

Počelo je deseto izdanje konferencije “Nedjelja žena”, koju organizuje Nacionalni demokratski institut (NDI), a čija je glavna tema „Ravnopravnost: Preduslov za demokratsku obnovu“.

Na uvodnoj konferenciji “Nedjelje žena” učestvuju visoki zvaničnici kosovskih institucija, predstavnici međunarodnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave pravima žena i građana.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je u uvodonom izlaganju rekla da su različitost, jednakost i inkluzivnost temelji demokratije.

Osmani je kazala da Kosovo ostaje lider u regionu i šire sa dvije žene predsjednice u svojoj novoj historiji i parlamentom koji prevazilazi zakonsnskom rodnom kvotom i Vladom sa više žena nego ikada ranije.

“Svakim danom postaje sve jasnije da kada žene rukovode, kada se čuje ženski glas, kada su žene uključene u politiku i donošenje odluka, rezultati su konkretni i uspeh je neizbježan“, naglasila je Osmani.

Nensy Soderberg, direktorica NDI na Kosovu, rekla je da ovaj događaj pomaže unapređenju rodne ravnopravnosti, ali i u cilju demokratije na Kosovu. Ona je istakla da je svrha ove konferencije da muškarci i žene međusobno razgovaraju i sarađuju o ovim pitanjima.

Putem video linka prisutne je pozdravila i Shanthi Kalathil, članica odbora NDI-a.

Premijer Kosova Albin Kurti je učestvovao u prvoj panel diskusiji “Jednakost, ravnopravnost i pravda”. On je tom prilikom rekao da demokratija ne može da postoji bez rodne ravnopravnosti, a socijalna ravnopravnost ne može da postoji bez rodne ravnopravnosti.

Kada je riječ o situaciji na Kosovu sa rodnom ravnopravnosti, Kurti je rekao da se ona poboljšava i da je napredak brži nego ikada ranije, ali da je glavni dio u kome društvo treba da se fokusira na rodnu ravnopravnost u neurbanim sredinama.

Kurti je poručio da se za postizanje rodne ravnopravnosti mora raditi na emancipaciji muškaraca, a ne samo žena.

Takođe je naveo da posljedice posljednjeg rata na Kosovu 1999. godine zahtijevaju tretman za pravilno njegovanje rodne solidarnosti.

"Vjerujem da na neki način ni mi koji smo se spasili nismo spaseni zato što su naša iskustva pohranjena. Ako nema tretmana za ovaj talog gorkih iskustava tokom rata u našim porodicama, onda možemo imati pojave koje nas sve iznenađuju ili čak razna kršenja zakona do teških zločina“, naglasio je Kurti.

Tokom dvodnevnih panel diskusija na konferenciji “Nedjelja žena” biće riječi o stvaranju inkluzivnog okruženja za zapošljavanje i zadržavanje žena i mladih u političkim partijama, povezanosti ekonomskog osnaživanja žena i povećanja njihovog broja u kreiranju politika, kao i značajnijoj zastupljenosti napretka žena u lokalnoj upravi, nasilju nad ženama u politici i njihovoj zastupljenosti u medijima, navodi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...