KONAČNI ODGOVOR: Nissan želi prvi izjednačiti cijenu električnih i benzinskih automobila (VIDEO)

Iz Nissana poručuju kako će već 2026. godine izjednačiti cijene svojih hibrida i modela pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

  • Auto

  • 15. Mar. 2023  15. Mar. 2023

  • 0

Znaju i kad će se to dogoditi.

Iz Nissana poručuju kako će već 2026. godine izjednačiti cijene svojih hibrida i modela pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Dio je to novog Nissan X-in-1 pristupa dijeljenja komponenti između električnih i hibridnih e-Power izvedbi. Kažu kako će tim pristupom do 2026. godine za 30% smanjiti troškove razvoja i proizvodnje u odnosu na 2019. godinu. 

Osim izjednačavanja cijene hibrida, u Nissanu očekuju da će ovim pristupom i smanjiti cijene električnih modela, i to dovoljno da se izjednače s modelima pokretanim motorima s unutrašnjim izgaranjem. A to će se, prema Nissanu, dogoditi već 2030. godine. 

Novi pristup ima za cilj i smanjiti udio korištenja rijetkih sirovina na 1% te veličinu i masu pogonskih sustava. Također, buka i vibracije pogona bit će minimizirane.  

U Nissanu razvijaju dva zasebna pogonska sustava. Za električna vozila radi se na 3-in-1 modulu, koji integrira motor, reduktor i inverter u jedno kućište. Za e-power hibride predviđen je 5-in-1 modul, koji obuhvaća dodatne komponente.

I dok na električnom pogonu reduktor služi kako bi reducirao okretaje elektromotora na rotacijsku brzinu pogona, na hibridima se koristi prijenosnik koji omogućava da benzinski motor za pokretanje generatora posao odrađuje s većim brojem okretaja.

(Index.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...