IVICA DAČIĆ O INICIJATIVI ŽELJANE ZOVKO: "Stepinac je bio dio NDH"

Dačić je istakao da se ponašanje Stepinca tokom Drugog svjetskog rata nikako ne može nazvati ni mučeničkim, ni svetačkim.

  • Regija

  • 15. Mar. 2023  16. Mar. 2023

  • 6

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra neshvatljivim da se u Europskom parlamentu - centru demokratije EU organizira konferencija posvećena revizionističkim težnjama i još jednom pokušaju povijesne rehabilitacije hrvatskog nadbiskupa Alojzija Stepinca koji je imao značajnu ulogu u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

“Veoma žalimo zbog namjere hrvatske europoslanice da organizira konferenciju 'Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade', 21. ožujka u Europskom parlamentu u Briselu”, istaknuo je Dačić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, Stepnica je problematičan kao potencijalni svetac bilo koje kršćanske crkve.

“Nakon, kršćanin u njemu nikada nije nadvladao fanatični hrvatski ekstremizam”, istaknuo je Dačić.

Dačić je podsjetio na to da su mnogi članovi Stepinčevog klera aktivno sudjelovali u zločinima i masovnim ubistvima i sarađivali s ustaškim nacistima do kraja njihove vladavine, kao i da svi do sada poznati dokumenti potvrđuju da je dovoljno znao za zločine NDH i na posredan način u tome sudionik.

On je naglasio da se Srbija zalaže za jačanje odnosa s Hrvatskom, kao i između dva naroda, što je cilj kome treba težiti, ali da konferencija o Stepincu u Europskom parlamentu ne doprinosi tom cilju.

Dačić je istaknuo da se ponašanje Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata nikako ne može nazvati ni mučeničkim, ni svetačkim.

On je morao stati na stranu obespravljenih i prognonjenih u NDH, što nikada nije učinio. Naprotiv, nalazi opravdanja za ustaške zločine i ustaško “konačno rješenje”. Stepinac je zapravo rodonačelnik hrvatskog kleronacizma. Ustaški poglavar Pavelić ga zato i odlikuje ordenom Zvezde 1944. godine – napominje Dačić.
On je naveo da je u NDH od aprila 1941. do maja 1945. godine ubijeno gotovo milijun nehrvata – uglavnom Srba, zatim Jevreja i Roma, a da je ustaški logor Jasenovac najveće stratište u Europi izvan nacističkih logora u okupiranoj Poljskoj.

Stepinac je, podsjeća Dačić, aktivno provodio politiku pokrštavanja pravoslavnog stanovništva, kao način spasa života.

Jedno je sigurno, kaže, da put pomirenja na zapadnom Balkanu, boljeg razumijevanja, jačanja dobrosusjedskih odnosa zasnovanih i na europskim tekovinama, pravu i pravdi ne ide preko Alojzija Stepinca.

Dačić je napomenuo da neposredno po proglašenju NDH, Stepinac izdaje poslanicu u kojoj od svećenstva traži da se bez zadrške odazove pozivu da sudjeluju “u uzvišenom zadatku obrane i unapređenja NDH”, a da se u pismu Papi Piju 12. hvalio da je u NDH pokatoličeno. 250.000 pravoslavnog življa, prenose Vijesti.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...