MILANOVIĆ NAKON SASTANKA SA PREDSJEDAVAJUĆOM CVIJANOVIĆ: "Dejton je temelj BiH a ne neki zaobilazni put do onoga što je ta država bila nekada davno!" (VIDEO)

Milanović je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o evropskom putu BiH, značaju mira i stabilnosti u regionu, kao i o položaju Hrvata u BiH.

  • Politika

  • 16. Mar. 2023  16. Mar. 2023

  • 16

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas u Zagrebu da je važna opredijeljenost za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pruža dovoljno zaštite za sve građane u BiH, te da cijeni uvažavanje koje dolazi od političkih predstavnika Hrvatske.

Navela je da je sastanak sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem bio veoma konstruktivan, a sve u cilju ostvarenja zajedničkih ciljeva, a to su stabilnost i mir u regiji.

"Razgovori su bili u funkciji boljeg razumijevanja, te su usmjereni na realizaciju spoljne trgovinske razmjene te projekte koji će biti u funkciji poboljšanja života naših građana", navela je Cvijanović.

Istakla je da je zahvalna na pristupu koji ima Milanović kao i njegovoj opredijeljenosti za Dejtonski mirovni sporazum, koji kako je istakla pruža dovoljno zaštite prava i Srba, Hrvata i Bošnjaka ali i drugih koji žive u BiH.

"U BiH se svi moramo osjećati dobro i komotno, a da bi tako bilo moramo uživati prava koja imamo po Ustavu i svakako pristup Hrvatske na očuvanju Dejtonskog sporazuma, ali i razvoja dobrosusjedskih odnosa. To je jedna od stvari na koje ja ukazujem u našem dijalogu", navela je ona.

Milanović je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o evropskom putu BiH, značaju mira i stabilnosti u regionu, kao i o položaju Hrvata u BiH.

"Do sastanka je došlo temeljem razgovora prije nekoliko tjedana. Mislim da je to pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim Predsjedništvom nisu bili idealni, u mom mandatu. Vrijeme je da se otvori novo poglavlje. BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Daytonu. On je temelj BiH. Ako se to bude diralo, iz toga može izaći samo zlo. Ovo nije savršeno stanje. Stabilnost u regiji, mir, predvidivost, europski put BiH ako ona to želi, a vidim da želi. I zadnje, ali ne najmanje bitno-položaj Hrvata. Jednog konstitutivnog naroda, a ne kao neke manjine. Iako manjine u Hrvatskoj imaju dobar status. Tako neka i bude. Za Hrvate u BiH očekujemo da status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba. O tome sam spreman razgovarati sa svakim tko pokaže minimum zdravog razuma i dobrih namjera, a kod gospođe Cvijanović i njenog političkog kruga u BiH vidim malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje. Hvala još jednom i dobrodošli u Hrvatsku", rekao je Milanović.

Cvijanović će se danas sastati i sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...