SUSRET ZUKANA HELEZA I CHRISTIANA SCHMIDTA: "Prioritet je poboljšati materijalni status Oružanih snaga Bosne i Hercegovine"

Sagovornici su razgovarali o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciju u Evropi, te glavnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

  • Vijesti

  • 16. Mar. 2023  

  • 2

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u službenu posjetu visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta, u četvrtak 16. marta 2023. godine u Sarajevu.

Sagovornici su razgovarali o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciju u Evropi, te glavnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Ministar Helez je istaknuo da su euroatlantske integracije u vrhu prioriteta vanjske i sigurnosne politike BiH, te da će institucije odbrane u svojoj sferi sve učiniti da se opravda kandidatski status BiH za pridruživanje Europskoj uniji.

"Sigurnosna situacija u regiji odražava se i na BiH, a ekonomske i energetske implikacije rata u Ukrajini sve su vidljivije," rekao je ministar Helez. "U vrhu mojih prioriteta je osiguranje boljeg materijalnog statusa pripadnika OS BiH, ali i svih uposlenih u MO BiH. Povećanim proračunom za ovu godinu, donekle se mogu ublažiti posljedice inflacije, iako će nam i dalje nedostajati sredstava za planiranu modernizaciju," poručio je ministar Helez.

Visoki predstavnik Schmidt je čestitao ministru Helezu na imenovanju i poželio mu uspjeh u obavljanju mandata. "Bosna i Hercegovina je jasno definirala svoje vanjskopolitičke ciljeve, koji su u isključivoj nadležnosti države. Odluke koje su s tim u vezi donesene na državnoj razini trebaju se poštovati," rekao je visoki predstavnik. "Međunarodna zajednica poziva političke vođe u BiH da se usredotoče na pozitivne aktivnosti i zajednički rade na postizanju napretka BiH," zaključio je Christian Schmidt.

Sastanku su nazočili i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba, zamjenik šefa Kabineta visokog predstavnika pukovnik Klaus Ingo Gnoyke i šef Političkog ureda OHR-a Tobias Privitelli, sa saradnicima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...