"BIT ĆE POSLJEDICA"; BRITANCI UPOZORILI PUTINA NAKON OBARANJA AMERIČKOG DRONA IZNAD CRNOG MORA: "Brzo će sve eskalirati!"

Američka vojska objavila je ranije danas snimak ruskog borbenog aviona koji obara američki dron iznad Crnog mora.

  • Svijet

  • 16. Mar. 2023  

  • 0

Torijevci su danas upozorili da će Rusi morati da snose posljedice zbog napada na američki dron koji se dogodio ranije ove nedjelje.

Načelnik komiteta za odbranu Velike Britanije Tobias Ellwood rekao je da je ovaj incident fantastičan primjer kako stvari mogu brzo da eskaliraju.

"Ovaj incident ilustruje kako ovaj rat mijenja karatker sukoba. Ovo je bio napad na međunarodnom prostoru i on ne bi trebalo da prođe bez posljedica", rekao je on.

Američka vojska objavila je ranije danas snimak ruskog borbenog aviona koji obara američki dron iznad Crnog mora.

Video prikazuje kritične trenutke u sukobu u vazduhu, za koji je Pentagon rekao da je trajao 30-40 minuta.

Postoje sumnje da je naredba o obaranju američkog drona navodno došla iz ruskog vrha, pa čak i od Putina lično, mada potvrda za ovo nema.

Moskva se sada očigledno trudi da izvuče dijelove drona, a Amerikanci pokušavaju da to urade prije njih, ako je ikako moguće.

Počela je svojevrsna trka da se stigne do "nulte tačke" ovog ozbiljnog međunarodnog incidenta.

Načelnik američke vojske Mark Milley saopćio je jučer da je dron vjerovatno slomljen i da će biti veoma teško izvući njegove ostatke iz Crnog mora.

Za Rusiju bi izvlačenje američkog drona predstavljalo uspeh, a za predsjednika Vladimira Putina propagandnu pobjedu.

"Ne znam da li ćemo uspjeti da izvučemo dron. U svakom slučaju ćemo raditi na tome", rekao je juče šef Vijeća za sigurnost Rusije Nikolaj Patrušev.

Moskva smatra i da za to posjeduje neophodnu tehnologiju.

Podsjetimo, iznad Crnog mora u utorak došlo je do sudara američkog drona i ruskog borbenog aviona.

Međutim, Rusi negiraju da je došlo do sudara i tvrde da je letjelica "pala zbog oštrog manevara".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...