Estrada
POGINUO RUSKI MUZIČAR KOJI JE JAVNO KRITIZIRAO PUTINA: "U društvu prijatelja šetao uz rijeku i pao kroz..."
Prije 14 min0
Jedan od njih je poznata mileram torta, hit među slasticama koji će mnogi istaknuti kao najdraži desert. Spoj hrskavog tijesta, kremastog sira i kiselkastog voća, malo koga ostavlja ravnodušnim.
Gastro
17. Mar. 2023 17. Mar. 2023
0
Čokoladna mileram torta - sastojci:
Podloga:
230 g glatkog brašna
2 kašike kakaa
100 g šećera + jedan vanilin šećer
100 g hladnog puter
1 jaje
Pola vrećice praška za pecivo
1 velika žlica kiselog vrhnja ili milerama
Krema:
500 ml mlijeka
2 pudinga od čokolade
250 g šećera
100 g čokolade (tamne ili mliječne)
Ganache:
200 g mliječne čokolade
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
1. Pripremite podlogu. Suhe sastojke dobro promiješati pa dodati puter, isjeckan na kockice, a zatim i ostale sastojke.
2. Rukama zamijesiti tijesto, kratko, dok ne oblikujete kuglu. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider dok pripremate kalup.
3. Dno kalupa od 24 centimetra premazati puterom. Rubove također premazati, ali na njih zalijepiti i papir za pečenje.
4. Tijesto izvadite iz frižidera i prepolovite.
5. Jedan dio razvaljajte u kružnom obliku i stavite na dno, a drugi u duguljastu formu kojom ćete obložiti obruč kalupa.
6. Spojite dva dijela tijesta - neka se preklapaju za nekoliko centimetara.
7. Prstima utisnite tijesto kako bi svuda bila jednaka debljina.
8. Viljuškom izbušite cijelu površinu pa stavite u frižider dok pripremate kremu. Rernu sada uključite na 170 stepeni.
9. Pripremite kremu. Stavite mlijeko da zakuha sa šećerom, a malo mlijeka odvojite i razmutite puding.
10. Kad se puding zgusnuo, dodajte sjeckanu čokoladu i mileram.
11. Izliti kremu na podlogu i staviti u rernu 70 minuta. Isključiti rernu i ostaviti tortu još 10 minuta unutra.
12. Izvadite tortu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim je stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći.
13. Pripremite ganache. Čokoladu izlomite i prelijte slatkim vrhnjem.
14. Zagrijavajte stalno miješajući sve dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko hladne torte.
Prijatno!:)
(SB/Zadovoljna.hr)
Estrada
POGINUO RUSKI MUZIČAR KOJI JE JAVNO KRITIZIRAO PUTINA: "U društvu prijatelja šetao uz rijeku i pao kroz..."
Prije 14 min0
Svijet
POLICIJA U PRIPRAVNOSTI, NA ULICAMA BARIKADE: Sve je spremno za hapšenje Donalda Trumpa...
Prije 20 min0
Društvo
VRIJEME JE ZA POLAGANJE RAČUNA: VSTV donosi odluku o imenovanju, produženju i prestanku mandata nositelja pravosudnih funkcija u BiH...
Prije 34 min0
Vijesti
BURNO U BANJOJ LUCI: Sjednica NSRS, nastavak rasprave o Dodikovom sramnom zakonu...
Prije 38 min0
Gastro
VRLO KRATKO - NAPRAVITE HURMAŠICE: Prvo pripremite agdu, pomiješajte vodu i šećer, pa na umjerenoj temperaturi...
20. Mar. 20230
Gastro
ZAGRIJAVANJE PRED BLAGDANE: Na brzinu napravite ukusni kolač prema tradicionalnoj recepturi, poslasticu za sve generacije… (VIDEO)
19. Mar. 20230
Gastro
UKUSAN, A NE DEBLJA: Na brzinu napravite vrhunski dijetalni kolač od jabuka i iznenadite ukućane (VIDEO)
20. Mar. 20230
Gastro
SAM SVOJ MAJSTOR: Za tren oka napravite kruh kao iz pekare i iznenadite ukućane… (VIDEO)
21. Mar. 20230
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.