OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Iskoristite ovaj recept za čokoladnu mileram tortu već danas; Nekim slatkim klasicima uvijek se volimo vraćati

Jedan od njih je poznata mileram torta, hit među slasticama koji će mnogi istaknuti kao najdraži desert. Spoj hrskavog tijesta, kremastog sira i kiselkastog voća, malo koga ostavlja ravnodušnim.

  • Gastro

  • 17. Mar. 2023  17. Mar. 2023

  • 0

Čokoladna mileram torta - sastojci:

Podloga:

230 g glatkog brašna

2 kašike kakaa

100 g šećera + jedan vanilin šećer

100 g hladnog puter

1 jaje

Pola vrećice praška za pecivo

1 velika žlica kiselog vrhnja ili milerama

Krema:

500 ml mlijeka

2 pudinga od čokolade

250 g šećera

100 g čokolade (tamne ili mliječne)

Ganache:

200 g mliječne čokolade

200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

1. Pripremite podlogu. Suhe sastojke dobro promiješati pa dodati puter, isjeckan na kockice, a zatim i ostale sastojke.

2. Rukama zamijesiti tijesto, kratko, dok ne oblikujete kuglu. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider dok pripremate kalup.

3. Dno kalupa od 24 centimetra premazati puterom. Rubove također premazati, ali na njih zalijepiti i papir za pečenje.

4. Tijesto izvadite iz frižidera i prepolovite.

5. Jedan dio razvaljajte u kružnom obliku i stavite na dno, a drugi u duguljastu formu kojom ćete obložiti obruč kalupa.

6. Spojite dva dijela tijesta - neka se preklapaju za nekoliko centimetara.

7. Prstima utisnite tijesto kako bi svuda bila jednaka debljina.

8. Viljuškom izbušite cijelu površinu pa stavite u frižider dok pripremate kremu. Rernu sada uključite na 170 stepeni.

9. Pripremite kremu. Stavite mlijeko da zakuha sa šećerom, a malo mlijeka odvojite i razmutite puding.

10. Kad se puding zgusnuo, dodajte sjeckanu čokoladu i mileram.

11. Izliti kremu na podlogu i staviti u rernu 70 minuta. Isključiti rernu i ostaviti tortu još 10 minuta unutra.

12. Izvadite tortu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim je stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći.

13. Pripremite ganache. Čokoladu izlomite i prelijte slatkim vrhnjem.

14. Zagrijavajte stalno miješajući sve dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko hladne torte.

Prijatno!:) 

(SB/Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...