Politika
SENAD AVDIĆ ZA ANALIZIRAJ.BA: Sve je kompromis, samo je borba za vlast beskompromisna!
Prije 18 min0
Jedan od njih je poznata mileram torta, hit među slasticama koji će mnogi istaknuti kao najdraži desert. Spoj hrskavog tijesta, kremastog sira i kiselkastog voća, malo koga ostavlja ravnodušnim.
Gastro
17. Mar. 2023 17. Mar. 2023
0
Čokoladna mileram torta - sastojci:
Podloga:
230 g glatkog brašna
2 kašike kakaa
100 g šećera + jedan vanilin šećer
100 g hladnog puter
1 jaje
Pola vrećice praška za pecivo
1 velika žlica kiselog vrhnja ili milerama
Krema:
500 ml mlijeka
2 pudinga od čokolade
250 g šećera
100 g čokolade (tamne ili mliječne)
Ganache:
200 g mliječne čokolade
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
1. Pripremite podlogu. Suhe sastojke dobro promiješati pa dodati puter, isjeckan na kockice, a zatim i ostale sastojke.
2. Rukama zamijesiti tijesto, kratko, dok ne oblikujete kuglu. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider dok pripremate kalup.
3. Dno kalupa od 24 centimetra premazati puterom. Rubove također premazati, ali na njih zalijepiti i papir za pečenje.
4. Tijesto izvadite iz frižidera i prepolovite.
5. Jedan dio razvaljajte u kružnom obliku i stavite na dno, a drugi u duguljastu formu kojom ćete obložiti obruč kalupa.
6. Spojite dva dijela tijesta - neka se preklapaju za nekoliko centimetara.
7. Prstima utisnite tijesto kako bi svuda bila jednaka debljina.
8. Viljuškom izbušite cijelu površinu pa stavite u frižider dok pripremate kremu. Rernu sada uključite na 170 stepeni.
9. Pripremite kremu. Stavite mlijeko da zakuha sa šećerom, a malo mlijeka odvojite i razmutite puding.
10. Kad se puding zgusnuo, dodajte sjeckanu čokoladu i mileram.
11. Izliti kremu na podlogu i staviti u rernu 70 minuta. Isključiti rernu i ostaviti tortu još 10 minuta unutra.
12. Izvadite tortu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim je stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći.
13. Pripremite ganache. Čokoladu izlomite i prelijte slatkim vrhnjem.
14. Zagrijavajte stalno miješajući sve dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko hladne torte.
Prijatno!:)
(SB/Zadovoljna.hr)
Politika
SENAD AVDIĆ ZA ANALIZIRAJ.BA: Sve je kompromis, samo je borba za vlast beskompromisna!
Prije 18 min0
Vijesti
GOGANOVIĆ PROZVAO HELEZA: "Ostanite mirni i ne nasjedajte na provokacije iz političkog Sarajeva"
Prije 25 min0
Evropa
NEMA TANJE FAJON: Slovenski SD utvrđuje kandidacijsku listu za Evropski parlament
Prije 32 min0
Show
OSUMNJIČENA ZA VEZE S NARKO KARTELOM: Influenserica Adna Helić oglasila se nakon puštanja iz pritvora
Prije 35 min0
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
Prije 23h0
Gastro
JEFTIN, SOČAN, A USPIJEVA SVIMA: Ako volite egzotični ukus kokosa, ovo je idealan recept za vas
23. Apr. 20240
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
23. Apr. 20240
Gastro
ZA PRAVE GURMANE: Danas pravimo piletinu na mađarski način, nema joj ravne… (VIDEO)
24. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.