I DALJE POSTOJI VELIKI DUG: Autobuska stanica Zenica prvostepenom presudom vraćena preduzeću...

Općinski sud u Zenici donio je danas presudu kojom je osporio pobijanje pravnih radnji u pogledu prijenosa vlasništva sa Javnog komunalnog preduzeća "Zenicatrans-prevoz putnika" u stečaju na Grad Zenica, čime se ta nekretnina, nakon što presuda postane i pravosnažna, mora vratiti u stečajnu masu tog preduzeća, potvrdio je Feni stečajni upravnik tog preduzeća Samir Sunulahpašić.

  • Društvo

  • 17. Mar. 2023  17. Mar. 2023

  • 0

Stečajni upravnik je, po nalogu Odbora povjerilaca, tužbu podnio 21. maja 2021. godine, koja je prvostepeno riješena u korist preduzeća. Alternativnim zahtjevom tužbom su tražili "poništenje Ugovora o prijenosu prava vlasništva i pobijanje pravnih radnji", a usvojen je zahtjev o "pobijanju pravnih radnji, jer se dokazalo da su stvarno oštećeni povjerioci".

"Kao što znate, na početku stečajnog postupka najavio sam da ću poduzeti te da sam poduzeo sve pravne radnje u vezi ništavosti ugovora i pobijanja pravne radnje u vezi prenosa nekretnine Autobuska stanica na Grad Zenica. Danas je donesena prvostepena presuda, kojom je usvojena naša tužba, a sada teče rok od 30 dana da se tuženi žali pa ćemo vidjeti kako će dalje biti", kazao je Sunulahpašić.

Sud je, navodi on, ovom presudom zaključio da su "oštećeni povjerioci prijenosom spomenute nekretnine na Grad Zenica".

"Na dan prijenosa nekretnine, 28. juna 2018. godine, najveći dug preduzeća bio je prema Poreznoj upravi Federacije BiH i iznosio je 5.149.000 KM. Među povjeriocima su i radnici te drugi povjerioci", kazao je Sunulahpašić.

Prodajom transportnih sredstava izmireni su neki dugovi, ali je dug preduzeća, prema zadnjim prijavljenim potraživanjima, oko 10,5 miliona KM.

"Ako presuda postane pravosnažna, odnosno ako je potvrdi Kantonalni sud Zenica, ovo bi sigurno bio jedan od uspješnijih stečaja u državi. Što se tiče radnika, 11 sam ih uspio penzionisati od sredstava koja su unovčena licitacijama. Kada je bila izmjena prošlogodišnjeg budžeta Grada Zenica, tražili smo oko 153.000 KM za izmirenje obaveza za još desetak djelatnika, kako bismo ih mogli penzionisati. Grad nam nije odobrio taj novac, ali borimo se. Inače, do sada nismo imali nikakvu podršku što se tiče većinskog vlasnika i osnivača ovog preduzeća, odnosno Grada Zenica", rekao je Sunulahpašić.

Na dan otvaranja stečaja, 21. decembra 2020. godine, naveo je Sunulahpašić, preduzeće je imalo 82 radnika, a bilo ih je oko 180. Urgentno je, ističe, da se izmire obaveze za doprinose za novih deset radnika, kako bi ih penzionisali. On je ponovno apelirao na Grad Zenica da im pomogne u tom procesu.

Podsjećamo, zbog izazivanja stečaja u tom preduzeću, kao organizovane grupe, protiv gradonačelnika Zenica Fuada Kasumovića te još deset osoba koje su bile i uhapšene u akciji agencije SIPA-e, od prošle se godine vodi i sudski postupak pred Kantonalnim sudom u Zenici.

(Fena) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...