PROFESOR NIKOLA SAMARDŽIĆ: "Srbija nije uspjela da ostvari sjećanje na Đinđića, Crna Gora se sama odrekla slobode"

Zapadnjačka nezainteresovanost za ovaj deo sveta jednaka je odbacivanju koje je Ukrajinu prepustilo Putinovoj agresiji. Najuticajnije države zapadnog sveta ostale su bez lidera obdarenih vizijom, empatijom i sitemom vrednosti koji prevazilazi ličnu lenjost ili korupciju.

  • Regija

  • 17. Mar. 2023  17. Mar. 2023

  • 0

Piše: Nikola SAMARDŽIĆ (Gradski.me)

U jednom šumadijskom selu bili cicije, i komšije ih otrcavale kako istežu gredu kad im je kratka. Tako je Crna Gora, posle 2020., postigla astronomske zarade, koje teletabisi tek obećavaju; usput razorila ekonomiju i zadužila se uništavajući supstancu od koje će vraćati dugove. Ušla u Otvoreni Balkan dok je Hrvatska dobila Šengen. Srbija i Albanija zaključile dogovor o podeli njene teritorije, zdravog razuma i svake prosvećenosti.

Svetoga Savu vaskrsli ibeovci i narko karteli. Uzalud su iz Srbije, poslednjih najmanje deset godina, išla upozorenja da će se Crnoj Gori ponoviti Srbija posle Đinđića ako se ne postigne zajednički dogovor o evropskoj budućnosti. Isti su 2003. u Srbiji likvidirali premijera, a 2020. likvidirali Crnu Goru. Evropska Crna Gora dočekala je izbore 2023., usamljena poput žena koje poslednje brane Cetinje i Evropu koja ima smisla jedino tamo gde opstaje spremnost za svakodnevnu borbu za sebe i žrtvovanje za druge. Bez sinergije i optimizma koje su iskazali Đukanović i Đinđić u prelomnim godinama 1997-2003., nema više ni toga preloma, niti snage da se ponovi uspeh koji je išao dalje od stavova i očekivanja dva razvaljena, dezorijentisana društva. Crna Gora i Srbija još jednom se ujedinjuju, ne povratkom u neku imaginarnu veliku Srbiju, ili u Jugoslaviju, nego u SSSR. Litijaška ibeovska Crna Gora je logor poput Srbije koju su zarobili socijalisti i radikali pre 120 godina.

I nije kriv niko od predaka, s bilo koje strane. Srbija nije uspela da ostvari sećanje na Đinđića, Crna Gora se sama odrekla slobode. Izborom predsedničkih kandidata i njihovom retorikom boljševičkih bogoslova, vladajuća uzurpatorska koalicija izruguje se demokratiji i kulturi. Svaki izborni ciklus koji su od 1990. kontrolisali socijalisti i radikali u Srbiji odvijao se u okviru istovetnog potcenjivanja i satiranja javnosti i zarobljavanja procedura, u toku 35 godina terora, agresije, ratnih zločina i silovanja stvarnosti. Samo se naizgled opcija koju podržavaju iz Srbije, radikali i socijalisti, svodi na dilemu: koja će najveća budala da pobedi. Postupanje socijalista i radikala uvek je išlo nekako dalje od njihove inteligencije. Takvi su im i kandidati u Crnoj Gori. Lideri možda otkrivaju karakterne osobine iz Diznijevih stripova, kao da su ih službe izvele pravo iz vrtića, da se krevelje i brukaju, ali su nastupajuće posledice jednake Putinovim namislima u Ukrajini. Crna Gora nije prvi put prepuštena kvislinzima.

Svaka naopaka vlast u Jugoslaviji, Crnoj Gori, Srbiji, bila je takva, vezana za ruski pa sovjetski imperijalizam pupčanom vrpcom i pameću u kojoj je sve bilo pogrešno. Česi, Poljaci, Mađari, Nemci bili su sami dok su rušili komunizam, kad je pao Berlinski zid. Jugoslavija je njihovu slobodu izbora, hrabrost i viziju, razumela tek delimično. Crna Gora će ono opredeljenje koje je iskazala glasajući, jedva i tesno, za nezavisnost, morati da potvrdi sama, bez strateške podrške ili saveznika. Ponekad je tako najbolje. Poput dugog kovida, u Crnoj Gori je nastupilo dugo trajanje sistemskih poremećaja koji su snašli zapadni svet pod Donaldom Trampom, Bregziterima, Angelom Merkel i izbušenom EU diplomatijom.

Zapadnjačka nezainteresovanost za ovaj deo sveta jednaka je odbacivanju koje je Ukrajinu prepustilo Putinovoj agresiji. Najuticajnije države zapadnog sveta ostale su bez lidera obdarenih vizijom, empatijom i sitemom vrednosti koji prevazilazi ličnu lenjost ili korupciju. Ali se i 1989. dogodila nenadano, i gotovo slučajno. Pad Miloševića nije bio i pad njegovog sistema, nego vapaj za alternativom, pobuna zbog poraza, u bedi i izolaciji, bez razumevanja da je sve bilo pogrešno, i sistem zabluda se do danas samo ponavljao. Manjine koje su podržale nezavisnost Crne Gore, u kojoj im je bolje nego u matičnim državama, pokazale su sklonost istog odbacivanja prioriteta koje nudi evropska perspektiva. I zato je crnogorska manjina, u sopstvenoj državi koja nestaje, dužna da vodi brigu o većini, i donosi odluke koje će važiti za sve. U slobodi pobeđuju hrabri i odlučni, koji su uvek sami, u ledenoj samoći. Demokratija počinje istezanjem grede

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...