NEOČEKIVANA ODLUKA: U jednom dijelu Njemačke ukinuto je ograničenje brzine od 130 kilometara na sat…

Predmetna dionica smatrana je crnom tačkom sve dok nije uvedeno ograničenje brzine 2003. godine.

  • Auto

  • 18. Mar. 2023  

  • 0

Njemačka savezna ompanija za autoceste uklonila je sve znakove koji su stajali 20 godina, a ograničavaju brzinu na autocesti na 130 km/h na dionici u saveznoj državi Brandenburg (Havelland i Wittstock).

Nakon završetka radova obnove ceste na dionici od oko 64 kilometra između Berlina i Hamburga, ubuduće će se primjenjivati ​​samo preporučena brzina u cijeloj zemlji, odnosno vozit će se bez ograničenja. Ograničenje brzine od 130 km/h na drugoj dionici između Kreuz Schönefelda i Dreieck Spreewalda već je ukinuto krajem 2022. godine.

Kako javlja Berliner Zeitung, protestna nota brandenburške policije nije uzeta u obzir. Služba za sigurnost savjetovala je da se ne ukida ograničenje brzine, zbog opasnosti od povećanja broja nesreća. Međutim, vladajući SPD i CDU u Brandenburgu izjasnili su se za taj korak – uz kritike koalicijskog partnera Zelenih. Predmetna dionica smatrana je crnom tačkom sve dok nije uvedeno ograničenje brzine 2003. godine. Godinu prije, 2002., zabilježene su 834 nesreće s osam poginulih i 226 ozlijeđenih, a tada su brojke drastično pale. U 2020. godini, kada je zbog korone bio mali promet, niko nije poginuo na trasi, prošle godine jedna je osoba poginula u 532 nesreće. Studija koju je objavila savezna vlada 2007. godine često se citira u raspravama o ograničenju brzine – kao rijedak pokušaj sistematskog ispitivanja učinaka u stvarnom prometu. Po studiji, brzina od 130 km/h drastično smanjuje broj nesreća i posljedične troškove pa prednosti nadmašuju nedostatke poput gubitka vremena zbog sporije vožnje. Klimatski učinci, koji su danas u centru rasprave, tada su spominjani, ali nisu analizirani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...