SVE POD VELOM TAJNE: Bidenova administracija deportuje Ruse koji su pobjegli od mobilizacije

Nije jasno kada su deportacije u Rusiju nastavljene

  • Svijet

  • 18. Mar. 2023  

  • 0

Administracija Joe Biden tajno je nastavila s deportacijama u Rusiju, što je očito suprotno od stajališta usvojenog nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije nešto više od godinu, kada su takvi potezi obustavljeni.

Tražitelji azila

Zagovornici useljeništva bili su iznenađeni kada je mladi Rus, koji je došao u SAD bježeći od nastojanja Vladimira Putina da mobilizira građane za borbu u Ukrajini, iznenada deportiran ovog vikenda iz SAD nazad u Rusiju, saznaje Guardian.

Bio je među nekoliko ruskih tražitelja azila, od kojih su mnogi prošli put do SAD, a sada su prestravljeni da će ih američka vlada vratiti u Rusiju gdje bi se mogli suočiti sa zatvorom ili biti brzo poslati na bojišnicu.

"Američka imigracijska i carinska služba (Ice) ostaje predana provođenju useljeničkih zakona na human, učinkovit i profesionalan način. Ice olakšava transfer i uklanjanje nedržavljana putem komercijalnih avio prijevoznika i charter letova kao podršku zahtjevima misije. Ice provodi preseljenja u zemlje, uključujući Rusiju, u skladu sa smjernicama za iseljavanje iz zemlje", objavila je savezna agencija ove sedmice.

Bez komentara

Vijesti o ponovnim deportacijama u Rusiju stigle su nešto više od godinu nakon izvještaja da je Bajdenova administracija obustavila letove za deportacije u Rusiju, Ukrajinu i sedam drugih zemalja u Evropi tokom ruskog napada na Ukrajinu. Nije jasno kada su deportacije u Rusiju nastavljene. Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Migranti iz Rusije došli su u SAD misleći da mogu zatražiti azil i biti zaštićeni od deportacije zbog iznesenog stava vlade. Sada je očita promjena politike izazvala zbunjenost za migrante i njihove zagovornike koji nemaju mnogo vremena za planiranje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...