KULTURA SJEĆANJA: Bogat program ovogodišneg "Modula memorije", od izložbe Rikarda Larme do performansa Laibacha (FOTO)

"Fenomen kulturnog otpora, koji se dogodio ‘90-ih godina u opkoljenom Sarajevu, važan i neizostavan dio ne samo našeg nego sigurno i evropskog kulturnog naslijeđa“, naglasila je koordinatorica programa.

  • Kultura

  • 18. Mar. 2023  18. Mar. 2023

  • 0

Jedan od najstarijih programa posvećenih kulturi sjećanja u ovom dijelu Evrope – Modul memorije bit će otvoren 5. aprila u zgradi Vijećnice izložbom fotografija „Sarajevo vječita vijećnica“ autora Rikarda Larme.

Program će biti zatvoren performans predstavom slovenske grupe „Laibach“, koja će biti održana 9. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo, javlja Fena.

Umjetnički direktor Modula memorije Nihad Kreševljaković najavio je raznovrsne sadržaje za ovogodišnji program te naglasio važnost ne samo prezentiranja umjetničkih projekata već općenito održavanja kontakata s ljudima koji su imali značajnu ulogu u onome što je inspiracija za ono čime se taj program bavi.

Prema riječima producentice Lejle Hasanbegović, sve što je rađeno u periodu opsade Sarajeva bilo je svjedočanstvo važnosti umjetnosti za svakog čovjeka.

Među ostalim podsjeća da je, u okviru MESS-a u tom periodu, više puta u Sarajevo dolazio Peter Schumann. S njim su tada radile danas najpoznatije bh. fimske redateljice: Jasmila Žbanić i Aida Begić. Susan Sontag u tom periodu u Sarajevu je postavila predstavu Čekajući Godota. U Sarajevu su tada radili i Vanessa Redgreve i Massimo Schuster te mnogi drugi umjetnici.

„Najvažnija nam je bila naša publika koja je dolazila gledati predstave i sve naše programe. Sve je to bilo razlog da 1995. godine, prije nego je rat i završen, pokrenemo ideju o programu Modul memorije“, kazala je Hasanbegović.

‘Laibach’ poslije tri desetljeća u Sarajevu

Koordinatorica programa Hana Bajrović posebno naglašava prijateljski odnos ljudi koji dijele ideju da umjetnost može i treba da oplemeni svijet, bez obzira na prepreke. Kao dodatnu potvrdu vrijednosti programa Modul memorije navodi zainteresiranost grupe „Laibach“ da se vrate u Sarajevo poslije 30-ak godina.

„Zato uvijek naglašavamo da je fenomen kulturnog otpora, koji se dogodio ‘90-ih godina u opkoljenom Sarajevu, važan i neizostavan dio ne samo našeg nego sigurno i evropskog kulturnog naslijeđa“, naglasila je Bajrović.

alt

Važan segment svakako je i vizualni aspekt Modul memorije, a to su prepoznatljivi posteri. Sanja Kulenović kaže da je redizajn logotipa tog programa koji je uradila zapravo kombinacija retro i modernog stila, spominje specifičnu multikulturalnost, a ističe i namjeru da se kroz novi vizualni identitet privuče i mlađa generacija.

U Modulu memorije, jednom od programa Međunarodnog teatarskog festivala (MESS), dosad je realizirao oko 200 različitih sadržaja. Prošao je taj program kroz različite faze, postajući svojevrstan festival kulture sjećanja, a nastoje sačuvati postignute standarde kvalitete.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...