MODUL MEMORIJE 2023: Predstava „Brašno u venama“ večeras u Fondu Memorijala na Kovačima

Predstava govori o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu

  • Kultura

  • 05. Maj 2023  

  • 0

Posljednji programi 28. izdanja Modula Memorije, koji će biti zatvoren 9. maja u Narodnom pozorištu gostovanjem kultne slovenačke grupe Laibach, bit će održani u petak i nedjelju. U petak, 5. maja, predstava „Brašno u venama“ koja će igrati u Fondu Memorijala na Kovačima, a u nedjelju, 7. maja, bit će održana bh. premijera dokumentarnog filma „Our Family Garden“, autorice Smirne Kulenović. 

„Brašno u venama“ je koprodukcijska predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Scene MESS, a čija premijera je bila 2015. godine. Reditelj predstave je Boris Liješević, a glumački ansambl čine: Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Navodeći kako je “Brašno u venama“ komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći, režiser predstave Boris Liješević naglasio je da su ljudska prošlost i traume postale pogled na svijet, način razmišljanja i obrazac ponašanja.

“Na Balkanu gdje ratovi kreiraju historiju, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet, političko sredstvo, tradicija, vaspitanje. Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja“, istakao je Liješević te dodao da na Balkanu pomirenje postaje prijetnja jer zahtijeva suočenje, prihvatanje i otvaranje nove i nepoznate stranice.

Predstava „Brašno u venama“ je dijelom programa Dana Kantona Sarajevo.

Svi programi zajedno sa terminima Modula Memorije 2023. su objavljeni na web stranici Festivala MESS https://mess.ba/, Facebook https://www.facebook.com/festivalMESS i Instagram profilu Festivala MESS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...