TUŽNA VIJEST IZ BEOGRADA: Preminuo kompozitor i pjevač Radoslav Graić 

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za vokalno izvođenje i za kompozitorski rad. Njegova pjesma "Mito, bekrijo" proslavila je pjevačicu Vasiliju Radojčić. 

  • Kultura

  • 19. Mar. 2023  19. Mar. 2023

  • 0

Kompozitor, pjevač i dugogodišnji urednik u Radio-televiziji Srbije Radoslav Graić umro je sinoć u Beogradu u 92. godini poslije kraće bolesti. 

Radoslav Graić rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Naslijedivši muzički talenat od oca, često je pjevao na školskim priredbama. Školovao se u Travniku, a gimnaziju je pohađao u Tuzli a potom u Banjoj Luci, gdje je uporedo pohađao i muzičku školu. 

U Beogradu je živio od Drugog svjetskog rata gdje je i diplomirao historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pjevanje na Muzičkoj akademiji. Počeo je da pjeva u Horu Radio Beograda, a ubrzo je polagao i audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca, i tako postao vokalni solista narodne muzike u toj radio stanici. 

Kada je Graić završio Muzičku akademiju, ponuđeno mu je da nastupa u operi. I pored nekoliko uspješnih proba, odlučio je da se ipak posveti zabavnoj i folk muzici. 

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za vokalno izvođenje i za kompozitorski rad. Njegova pjesma "Mito, bekrijo" proslavila je pjevačicu Vasiliju Radojčić. 

Redovno je učestvovao na Ilidžanskom festivalu i dao velikidoprinos razvoju muzičke scene Sarajeva i BiH. Njegove pjesme pjevali su najbolji bh. pjevači tog vremena - Beba Selimović, Safet Isović, Meho Puzoć, Slobodan Lalić, Zaim Imamović… 

U video prilozima poslušajte pjesme koju je Radoslav Graić komponovao za Safeta Isovića i Mehu Puzića. Sa pjesmom "Hajro Hajrija" Safet Isović je 1971. godne osvojio prvo mjesto na Ilidžanskom festivalu. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...