Kultura
IZDVAJA SE JEDNA SERIJA: Objavljene su ovogodišnje nominacije za septembarsku dodjelu nagrade Emmy
Prije 20 min0
(...) kuhajte 20-ak minuta.
Gastro
20. Mar. 2023 20. Mar. 2023
0
Potrebni sastojci za tijesto: dva jaja, 45 dkg glatkog brašna, 15 dkg maslaca, pet dkg šećera, prstohvat soli.
Agda: 750 ml vode, 25 dkg šećera, sok od dva limuna.
Postupak pripreme:
Jaja izvadite iz frižidera pola sata prije početka pripreme kako bi se malo ugrijala na sobnoj temperaturi.
Prvo pripremite agdu: pomiješajte vodu i šećer, pa na umjerenoj temperaturi kuhajte 20-ak minuta. Potom agdu sklonite sa ringle, umiješajte sok od limuna i pustite da se ohladi.
Priprema hurmašica: maslac otopite i kad postane mlak dodajte mu umućena jaja pa dobro sve promiješajte.
U brašno stavite šećer i so, ulijte maslac i jaja te umijesite glatko tijesto. Ako primijetite da vam je smjesa previše ljepljiva, dodajte još malo brašna.
Tepsiju za pečenje premažite s malo masnoće.
Uzimajte komadić po komadić tijesta (otprilike 50 g), formirajte dlanovima prvo kuglu, a zatim valjak, pritisnite jednom stranom na rende i redajte hurmašice u tepsiju.
Pecite ih 180 stepeni Celzijusa oko 25 minuta sve dok ne poprime zlatnožutu boju.
Pečene hurmašice odmah prelijte hladnom agdom i ostavite da se ohlade.
Prijatno!:)
Kultura
IZDVAJA SE JEDNA SERIJA: Objavljene su ovogodišnje nominacije za septembarsku dodjelu nagrade Emmy
Prije 20 min0
Regija
MONIKA ISTRAŽILA ŠTA NA HRVATSKOJ OBALI MOŽETE S 10 EURA: Rezultat će mnoge ostaviti bez teksta
Prije 22 min0
Svijet
TRUMP OTKRIO DA LI JE ZAVRŠIO SA PUTINOM: "Skoro postignemo mir, a on sruši zgradu u Kijevu"
Prije 33 min0
Regija
GROZNE SCENE STIŽU IZ PODGORICE: Navijači "Budućnosti" tukli su se cijelo poluvrijeme (VIDEO)
Prije 34 min0
Gastro
JELO FAMOZNIH BOJA: Ako trebate nešto brzo, jednostavno i ukusno napravite spicy tjesteninu baš na ovaj način
13. Jul. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
14. Jul. 20250
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
14. Jul. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
Prije 17h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.