OZBILJNI PROBLEMI: Namirnice štetnije od cigareta koje koristimo svakog dana; Naša svakodnevna ishrana je veći ubica od...

(...) bilo kojeg drugog faktora rizika.

  • Jeste li znali

  • 20. Mar. 2023  20. Mar. 2023

  • 0

Istraživač Stefan Lorkovski je za Deutsche Welle razjasnio kako hrana koju konzumiramo svakodnevno, utječe na naš organizam. Jedna studija objavljena u naučnom časopisu "The Lancet" izvještava o prekomjernoj konzumaciji crvenog i prerađenog mesa, soli i šećera i nedovoljno voća, povrća i mahunarki.

Naša svakodnevna ishrana, kažu istraživači, veći je ubica od bilo kojeg drugog faktora rizika, uključujući i pušenje cigareta.

Jedanaest miliona smrtnih slučajeva širom svijeta u 2017. godini moglo se pripisati kardiovaskularnim bolestima, koje su često uzrokovane ili pogoršane gojaznošću i lošom ishranom - posebno prekomjernom konzumacijom soli.

Profesor Lorkovski objašnjava da se podaci razlikuju u zavisnosti od zemlje i da su prehrambene navike u zemljama u razvoju dosta drugačije.

"Proizvodi od cijelog zrna se najmanje jedu u skoro svim zemljama. Ako imate niska primanja, ne kupujete povrće, ne kupujete meso. Umjesto toga kupujete jeftinu hranu, često bogatu skrobom. U industrijalizovanijim zemljama imamo nešto drugačiju situaciju jer imamo dovoljno novca da potrošimo na hranu, ali jedemo i hranu koja ima malo vlakana, a bogata je rafinisanim skrobom i mastima, kao i kalorijama“.

Profesor je također objasnio šta ne jedemo dovoljno i koju hranu bi trebalo unositi više:

"Dakle, ozbiljan problem uočen u našoj studiji je nizak unos vlakana. Ne jedemo dovoljno proizvoda od cijelog zrna. Preferiramo brzu hranu koja se sastoji i od rafinisanog skroba i masti. Ove namirnice obično sadrže malo vlakana, a također i mikronutrijenata i elemenata u tragovima. Naš unos natrija je generalno previsok. Volimo slatku i slanu hranu i glavni problem je što smo se navikli na takav ukus. Zatim, kako starimo, vjerovatno nam je potrebno više soli i šećera da bismo pronašli nešto ukusno. Kao što je navedeno u našoj studiji, više od 50 posto svih smrtnih slučajeva je rezultat neunošenja dovoljno integralnih žitarica i voća, kao i prevelikog unosa natrija.“

Lorkovski je objasnio da je u Njemačkoj 50 posto stanovnika gojazno:

"Definitivno imamo problem sa gojaznošću i njenim posljedicama kao što je dijabetes melitus. Osim kalorijskog unosa, u Njemačkoj ne jedemo dovoljno namirnica biljnog porijekla, poput voća i povrća, ali je potrošnja mesa i mesnih proizvoda prevelika. Iz studije znamo da je unos cijelog zrna i vlakana glavni pokretač u prevenciji ukupnog mortaliteta, kardiovaskularnih bolesti, dijabetes melitusa tipa 2 i kolorektalnog karcinoma. S druge strane, ako jedete više integralnih žitarica, obično se bolje zasitite i jedete manje.“

Profesor naglašava da ljudi ne razmišljaju o hranjivim materijama već impulsivno kupuju određene prehrambene proizvode, od koji su mnogi jako štetni.

Među namirnicama koje smo uvrstili u našu svakodnevnu ishranu, a izuzetno su nezdrave su i bijeli hljeb, energetske pločice (sadrže od 15 do 30 grama šećera po pločici), soja (većina plodova soje je genetski modifikovana), šećer, prerađena hrana...

Stefan Lorkovski je profesor na katedri za nutricionističku biohemiju na Institutu za ishranu Univerziteta Friedrich Schiller u Jeni, u Njemačkoj. Doprinio je radu "Zdravstveni efekti rizika u ishrani u 195 zemalja, 1990-2017“ koji je objavljen u naučnom časopisu "The Lancet".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...