NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Poskupljuje grijanje, odvoz smeća, voda i kanalizacija...

Veće cijene komunalnih usluga posljednje su u nizu poskupljenja, nedavno je povećana cijena registracije vozila, dok se cijene hrane mijenjaju na dnevnom nivou.

  • Ekonomija

  • 21. Mar. 2023  

  • 0

Nakon poskupljenja struje u Republici Srpskoj početkom godine, Banjalučane očekuju poskupljenja svih komunalnih usluga: grijanja, vode i odvoza smeća. Ovo je već predložila gradska administracija, a očekuje se da će ove sedmice takva odluka biti potvrđena na vanrednoj sjednici Skupštine grada. Građani ogorčeni, kažu: „Obećanja su bila da neće poskupjeti ništa od predloženog“.

Banjalučani će grijanje za stan od 60 kvadrata plaćati oko 18 maraka više, dok će odvoz smeća, voda i kanalizacija ubuduće biti skuplji za oko dvije do 3 marke mjesečno.

Građani kažu da su negdje i očekivali ovo, nakon što je i struja poskupjela od 1. januara. Međutim, ogorčeni su jer obećanja gradske administracije prošle godine nisu išla u ovom pravcu.

U Gradskoj upravi, međutim, tvrde da su zahtjevi za poskupljenje bili znatno veći, ali da će dvije trećine negativnog efekta poskupljenja grad preuzeti na sebe. Ističu da je jedan od razloga i veća cijena struje za komunalna preduzeća od 3 miliona KM.

"Od 58 odsto koliko je zahtjev za povećanje grijanja, mi smo prihvatili 19 odsto i kao takvo usmjerili na skupštinu grada, dok će za odvoz otpada i kanalizaciju biti potrebno izdvojiti dvije do tri KM za prosječno domaćinstvo", pojašnjava Bojan Kresojević, gradski menadžer.

U udruženjima potrošača smatraju da je prvo trebalo da se vidi koliko je bilo realno da određena komunalna usluga poskupi, te da je trebalo obratiti pažnju na socijalno najugroženije.

"U svim ostalim gradovima u RS su najavljena poskupljenja komunalnih usluga valjda iz razloga silnih poskupljenja koja nam se dešavaju, da li je sve iz prijeke potrebe, ne znam, ali o svim ovim poskupljenjima tek treba da razmatra Savez za zaštitu potrošača", kaže Murisa Marić iz Udruženja građana Don, Prijedor.

Veće cijene komunalnih usluga posljednje su u nizu poskupljenja, nedavno je povećana cijena registracije vozila, dok se cijene hrane mijenjaju na dnevnom nivou.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...