"TADA SMO BILI VIOLINE, A SADA SMO TRUBE": Kako Tito priča na engleskom, na snimku iz 1953. godine (VIDEO)

Čuveni filmski žurnal “British Pathe” je prije nekoliko godina na YouTubeu postavio najveći dio svoje arhive. Na snimcima koji bilježe sve najznačajnije događaje u istoriji 20. vijeka, nalaze se i oni vezani za prostore Balkana, piše Istorijski zabavnik.

  • Sjećanje

  • 22. Mar. 2023  

  • 21

O Josipu Brozu Titu se zna mnogo, ali i malo. Priče o predsjedniku Jugoslavije i dalje su zanimljive, pa tako donosimo mali isječak iz istorije, snimak iz 1953.godine..

Čuveni filmski žurnal “British Pathe” je prije nekoliko godina na YouTubeu postavio najveći dio svoje arhive. Na snimcima koji bilježe sve najznačajnije događaje u istoriji 20. vijeka, nalaze se i oni vezani za prostore Balkana, piše Istorijski zabavnik.

Među njima našao se i snimak Josipa Broza Tita u posjeti Velikoj Britaniji 1953.

Tita je na ostrvo dovezao njegov brod “Galeb”, a dočekao ga je premijer Vinston Čerčil, ministar spoljnih poslova Entoni Idn, kao i suprug britanske kraljice Elizabete II, princ Filip.

Bio je to prvi put da je maršal napustio Jugoslaviju od razlaza sa Sovjetima, pa su mjere obezbjeđenja u Londonu bile ogromne. Tito se kroz grad provezao u blindiranim kolima, a čak je i lokacija kuće u kojoj je bio smješten tokom boravka bila tajna.

Ipak, jedan manji incident ipak se dogodio. Nedaleko do mjesta gde je “Galeb” pristao u luci eksplodirala je dimna bomba. Ulica se obavila dimom, ali Tito je jednostavno ušao u blindirani automobil i odvezao se dalje.

Tamošnji mediji su pisali da je vjerovatno bila riječ o pripadnicima jugoslovenske emigracije u Britaniji koja je na ovaj način željela da izrazi svoj protest.

Ipak, snimak je interesantan i zbog činjenice da se na njemu može čuti Tito kako govori engleski jezik.

– Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije – rekao je jugoslovenski predsjednik u kratkoj izjavi datoj na obali Temze.

Ispod snimka ima dosta komentara, a ovo su samo neki od njih.

„Tad smo bili violine a sada smo trube“

„Zapamtite, nikad niko sa područja bivše Jugoslavije nije bio ovako poštovan.“

„Vrlo zanimljiv prilog u kojem se spominje Titova opozicija, odvajanje od Staljina, suradnja s Velikom Britanijiom, pa čak i pitanje Trsta…“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...