PROCURIO DOKUMENT: Gdje su bili i šta su radili Mirsad Duratović i Ramiz Salkić na ključnoj sjednici NSRS-a...

Takve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, saopćeno je iz  Delegacije EU u BiH.  

  • Mini market

  • 24. Mar. 2023  24. Mar. 2023

  • 6

Dok Američka i Britanska ambasada otvoreno kritiziraju Dodikov Zakon o kriminalizaciji klevete, oglasila se i Evropska unija koja izražava žaljenje povodom izglasanih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske u Narodnoj skupštini RS, a kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu.

Takve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, saopćeno je iz  Delegacije EU u BiH.  

Podsjećaju, da je Evropsko vijeće dodijelilo Bosni i Hercegovini kandidatski status u decembru 2022. godine.

- Kandidatski status dolazi sa velikim očekivanjima. Komisija je u svojoj preporuci za dodjelu kandidatskog statusa definisala korake na kojima Bosna i Hercegovina treba raditi, a jedan takav korak je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija - poručuju iz EU. Današnja odluka je, kako se navodi u saopćenju iz Delegacije EU u BiH, nesporno korak u pogrešnom smjeru sa užasavajućim efektom na slobodu medija u Republici Srpskoj, dok istovremeno dovodi u pitanje stratešku opredijeljenost vladajućih stranaka u Republici Srpskoj za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

- Ukoliko zakon bude u konačnici usvojen, imat će ozbiljne posljedice na okruženje za civilno društvo (ključni prioritet 11.) i slobodu izražavanja i medija (ključni prioritet 12.) u Republici Srpskoj, kao žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava - upozoravaju. 

Evropska unija poziva Republiku Srpsku da povuče izmjene i dopune i osigura punu zaštitu slobode izražavanja i medija.

Napominju da je ispunjavanje ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije preduslov da Bosna i Hercegovina otvori pristupne pregovore.

Evropska unija očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju 14 ključnih prioriteta, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je i kako su glasali zastupnici Pokreta za Državu ili bolje reći kako nisu glasali na ključnoj sjednici NSRS na kojoj je izglasan kriminalni zakon.

Ljudski.ba donosi glasačku listu NSRS-a u kojoj je vidljivo ko je i kako glasao.

viber image 2023 03 24 08 55 25 428

viber image 2023 03 24 08 55 25 667

Iz dokumenta koji je objavio Ljudski.ba vidljivo je da su zastupnici Pokreta za Državu glasali drugačije. Naime, zastupnici SDP-a Saša Grbić, Andrea Gajić i zastupnik BH Zelenih Amir Hurtić glasali su protiv, dok je zastupnik Mirsad Duratović bio na sjednici ali nije glasao. Zanimljivo je i kako zastupnik SDA u Klubu Pokreta za Državu Ramiz Salkić uopće nije došao na sjednicu, iako je isti dan pozivao da se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a povuče iz procedure usvajanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...