BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR: "Medvedevljev paradoks - najmanji političar na Planeti najviše prijeti"

Novi narativ bivšeg ruskog predsjednika glasi da Ruska Federacija u specijalnoj vojnoj operaciji „ratuje ne s Ukrajinom i njenim polunacističkim ili nacističkim režimom, nego sa 3,6 milionskom vojskom NATO, čije članice imaju 800 milijuna stanovnika“, i koje daju vojnu  tehniku i novac Kijevu. Zato Medvedev misli da treba postići ciljeve radi zaštite teritorije Ruske Federacije, izbaciti s ovog prostora sve strance i stvoriti sanitarnu zonu koja neće dozvoliti upotrebu naoružanje dometa 70-100 kilometara.

  • Evropa

  • 24. Mar. 2023  24. Mar. 2023

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Samit šefova država i vlada članica EU održan je u Briselu 23. i 24. marta. Evropski Savjet još jednom je osudio rusku invaziju na Ukrajinu i potvrdio stav o odlučnoj podršci državnom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine kao i zakonitog prava na samoodbranu. EU obratila se RF zahtjevom da povuče svoju vojsku sa teritorije Ukrajine, da vrati sve njene deportovane građane, uključujući djecu i da prekine da izaziva opasnosti po nuklearku Zaporožje.

Lideri EU podržali su ideju o stvaranju pravnog mehanizma za utvrđivanje odgovornosti političkog rukovodstva Ruske Federacije za Zločine rata u Ukrajini. Podržana je i „formula mira“ koju je predložio Volodimir Zelenski. Predsjednik Ukrajine održao je govor u online formatu. Naglasio je da iskrenost u odnosima između saveznika garantuje pobjedu i markirao pet uzroka odugovlačenja rata u Ukrajini.

Prvi je spora reakcija zapadnih zemalja u dostavljanju Ukrajini raketa većeg dometa, što je moglo spriječiti rušenja gradova poput Hersona i Zaporižja. Drugi je veto na isporuku savremenih borbenih aviona. Doduše Ukrajina je počela dobijati modernizovane avione sovjetskih modela (MIG-29) iz Poljske i Slovačke što je pojačalo odbrambene mogućnosti zemlje, ali oni nemaju najsavremeniji borbene karakteristike. Treće – spora primjena paketa sankcija protiv privrede, pravnih i fizičkih lica zemlje agresora. Četvrto - odugovlačenje prihvatanja ukrajinske „formule mira“ i organizacije „samita mira“ kao garancija mira i bezbjednosti, ne samo za Ukrajinu nego i čitavi evropski kontinent. Kijev je već spreman da primi stranr goste na ovaj važan događaj, ali svi smo svjesni opasnosti od ruskog raketiranja grada. Stoga se Ukrajina nada da bi neki evropski glavni grad prihvatio domaćinstvo i organizaciju takvog samita. To bi samo afirmisalo globalni značaj Evrope i njen autoritet. I, peto – neophodnost ubrzanja procesa transformacije Ukrajine i njene integracije u EU. 

Na samitu je naglašeno da niko tačno ne zna koliko će potrajati rat, ali i da je jasno „ako u našoj saradnji neće biti odugovlačenja i stagnacije, ako sve naše snage budu odlučno usmjerene na ukrajinsku pobjedu, onda je pobjedu moguće postići i ove godine. Vrijeme ima značaj. Ne samo mjeseci i nedjelje, već čak i dani. Što brže budemo zajedno djelovati, to ćemo više života spasiti“, - naglasio je ukrajinski predsjednik.

Šef evropske diplomatije Borell izjavio je da EU daje potpunu podršku Međunarodnom sudu za ratne zločine poslije prijetnji koje je uputio bivši predsjednik RF Dmitrij Medvedev, povodom izdavanja naloga za hapšenje Vladimira Putina zbog donošenja Zločinačkih odluka o deportaciji ukrajinske djece sa privremeno okupiranih teritorija. Takvih samo dokumentovanih slučajeva ima više od 16 hiljada, uključujući dvije hiljade siročadi. Medvedev zbog takve odluke suda prijeti upotrebom hiper zvučne rakete „Oniks“ kojom hoće da uništi zgradu suda u Hagu. Po njegovom mišljenju ona može biti ispaljena sa ratnog broda ruske mornarice u Sjevernom moru.

Borell je u ime EU osudio takvu bezumnu izjavu sadašnjeg zamjenika Putina u Savjetu za nacionalnu bezbjednost i odbranu RF. Medvedev je, međutim, produžio da daje nepromišljene agresivne izjave. Novi narativ bivšeg ruskog predsjednika glasi da Ruska Federacija u specijalnoj vojnoj operaciji „ratuje ne s Ukrajinom i njenim polunacističkim ili nacističkim režimom, nego sa 3,6 milionskom vojskom NATO, čije članice imaju 800 milijuna stanovnika“, i koje daju vojnu  tehniku i novac Kijevu. Zato Medvedev misli da treba postići ciljeve radi zaštite teritorije Ruske Federacije, izbaciti s ovog prostora sve strance i stvoriti sanitarnu zonu koja neće dozvoliti upotrebu naoružanje dometa 70-100 kilometara.

Toliko, po Medvedevu, u smislu demilitarizacije, ali ako to neće biti dovoljno, onda je neophodno primijeniti i neka druga rješenja. “Ovdje se ništa ne može isključiti. Ako treba stići do Kijeva, onda morate da idete do Kijeva, ako treba stići do Lavova, onda morate ići do Lavova kako bi uništili ovu infekciju“, izjavio je Medvedev. Na takve prijetnje reagovao je samo Borell koji je u ime EU pozvao da što više država podrži Rimski Statut i pomogne odgovornom radu Međunarodnog suda kako bi se stalo na kraj najtežim Zločinima. Pri tome je u zgradi Tribunala vrhovni tužilac Ukrajine Andrij Kostin sa sekretarom suda Piterom Luisom potpisao sporazum o otvaranju terenskog ureda te institucije Ukrajini. U toku sastanka naznačeno je da svi počinitelji međunarodnih Zločina na teritoriji Ukrajine, uključujući vojno-političko rukovodstvo RF, moraju snositi potpunu pravnu odgovornost.

Sigurno je da se među okrivljenima za Zločine mora naći i Dmitrij Medvedev. On je postao zagovornik rata i upotrebe nuklearnog naoružanja kao i bezočnog bombardovanja ukrajinskih gradova. Medvedev osjeća da će se naći na udaru Tribunala prije nego i Vladimir Putin, pošto je javno iznio toliko verbalnih prijetnji različitog karaktera, zbog kojih može da računa na nekoliko doživotnih kazni zatvora. To ga nervira i plaši pa u neuravnoteženom stanju iznova prijeti cijelom svijetu. Malo je paradoksalno da stasom ponajmanji političar na zemlji iznosi najveće prijetnje cijelom civilizovanom svijetu.

Dobra stvar je što te prijetnje mogu biti iskorišćene nakon ruskog poraza u ratu, jer stvarno ima smisla uspostaviti duž granice s ovom zemljom demilitarizovanu zonu unutar RF, kako bi se Moskva spriječila da koristi oružja dometa do 100 kilometara. Osim toga, silina prijetnji koje lansira garantuju  da će Medvedev dobiti zatvorsku ćeliju velikih razmjera, dovoljnu da komforno smjesti svoj nevjerojatno veliki ego. A, apsolutno nije isključeno da će svoju doživotnu kaznu Medvedev izdržavati u Kijevu ili Lavovu.   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...