OPTUŽBE IZ KREMLJA ZBOG "NEPRIJATELJSKOG ČINA": "Slovačka je slanjem MiG-ova Ukrajini..."

(...) prekršila sporazum.

  • Evropa

  • 25. Mar. 2023  25. Mar. 2023

  • 0

Rusija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu. Slovačka, prema sporazumu potpisanom 1997., nije smjela poslati zrakoplove drugoj zemlji bez pristanka Rusije, poručila je savezna služba za vojno-tehničku suradnju u Moskvi.

Ruske vlasti su rekle da je riječ o "neprijateljskom činu" i da je Bratislava prekršila međunarodne obveze uređene ugovorom koji je objavljen na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova. Slovačko vodstvo, koje se suočava i s kritikama oporbe zbog slanja zrakoplova, još uvijek nije javno reagiralo na optužbe Moskve, koje je ranije iznijelo i rusko veleposlanstvo u zemlji.

Slovačka je poslala četiri letjelice Ukrajini, a dodatnih devet će poslati "tijekom narednih nekoliko tjedana", reklo je ministarstvo obrane za njemačku agenciju dpa. Tri od ukupno 13 zrakoplova nisu u funkciji i koristit će se za rezervne dijelove.

Većinu MiG-ova je Čehoslovačkoj poslao Sovjetski Savez krajem 1980-ih godina. Nakon raspada države, Češka i Slovačka su među sobom podijelile zrakoplove, pri čemu je Slovačka od Rusije dobila dodatne primjerke 1990-ih.

Kremlj je nedavno umanjio značaj slovačkog i poljskog slanja letjelica, rekavši da Ukrajina dobiva Kremlj je nedavno umanjio vrijednost zrakoplova koje su isporučile Slovačka i Poljska, rekavši da Ukrajina dobiva nepotrebnu tehnologiju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...