BIVŠI RUSKI ZAPOVJEDNIK: Otkrio dva scenarija koja čekaju Putina ako izgubi rat

Girkin je postao poznat u Rusiji zbog istaknute uloge u vojsci i kao časnik u Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB), agenciji koja je naslijedila KGB.

  • Evropa

  • 25. Mar. 2023  25. Mar. 2023

  • 0

Igor Girkin, bivši ruski zapovjednik, predviđa da ruskog predsjednika Vladimira Putina mogu čekati dva scenarija u slučaju poraza u Ukrajini - ili će biti ubijen ili će mu se suditi pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC).

Girkin, koji je također poznat pod pseudonimom Igor Strelkov, podijelo je svoje razmišljanje na svom kanalu na Telegramu na kojemu ima gotovo 800.000 pretplatnika nekoliko dana nakon što je ICC izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini.

“Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskom okupiranom teritoriju najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni temelji za pretpostavku da Putin nosi individualnu kaznenu odgovornost za ranije spomenute zločine”, objavio je ICC.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko podijelio je na Twitteru video Girkinovih s prijevodom. Video započinje tako što Girkin čita pitanje koje je glasilo: “Kako procjenjujete vjerovatnost da će predsjednika predati najbliži saradnici zbog potjernice?”

“Ako izgubimo rat i on (Putin) prije toga ne bude zadavljen, ‘uvjetni’ Navaljni će ga poslati u Haag”, rekao je Girkin, misleći na Alekseja Navaljnog, aktivistu i opozicionog vođu koji je u zatvoru u Rusiji, prenosi Newsweek.

Inače, Girkin je postao poznat u Rusiji zbog istaknute uloge u vojsci i kao časnik u Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB), agenciji koja je naslijedila KGB.

Otkako je napustio vojsku, Girkin se etablirao kao popularan bloger u Rusiji i često je promovirao prokremaljsku propagandu. Međutim, sada je jedan od glasnih kritičara Putina i ruske vojne elite zbog načina na koji vode rat u Ukrajini, prenosi N1.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...