DRITAN ABAZOVIĆ GOVORIO NA HARVARDU: "Iza nacionalizma stoje korupcija i korumpirani političari"

"Svi smo u obavezi da pronađemo najmanji zajednički imenitelj za saradnju, jer je to jedini način da imamo mir", rekao je Dritan

  • Regija

  • 25. Mar. 2023  

  • 3

"Iza svakog nacionalizma stoji korupcija, odnosno korumpirani političari koji ne žele jake institucije", rekao je premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Kako se navodi u saopćenju Vlade, on je to poručio tokom govora na Harvardu pred brojnim profesorima, studentima i gostima u Prirodnjačkom muzeju tog Univerziteta - jednom od najpoznatijih u svijetu, osnovanom 1636. godine.

"Niko ne može sebi da dozvoli da podržava stabilokratije bez demokratije, jer takve stabilokratije postaju autokratije, a toga nema ako želimo slobodu izbora", dodao je Abazović.

Istakao je da je svijetu potrebna globalizacija, ali sa pravdom.

"Svi smo u obavezi da pronađemo najmanji zajednički imenitelj za saradnju, jer je to jedini način da imamo mir", naglasio je Abazović, osvrćući se u svom govoru, kako navode iz Vlade, na rusku agresiju na Ukrajinu, dodajući da u ovom trenutku niko nema pravo da "gleda svoja posla".

U kontekstu zaštite životne sredine, Abazović je rekao da je ekologija pitanje globalne etike, a ne pojedinačnih zemalja, dodajući da utoliko više imamo obavezu da posebno u vrijeme krize pronađemo modele za saradnju za zajedničko dobro cijele planete.

Univerzitet Harvard je jučer povodom gostovanja Abazovića na jednoj od najpoznatijih svjetskih visokoškolskih institucija istakao crnogorsku zastavu.

Govoreći o odnosima u regionu, Abazović je tokom izlaganja istakao da se moraju što prije riješiti sva otvorena pitanja i uspostaviti modeli saradnje kako bi u skorijoj perspektivi mogli da govorimo o Zapadnom Balkanu kao o najatraktivnijoj investicionoj destinaciji.

Iz Vlade Crne Gore dodaju da je rektor Harvard Univerziteta Lorens Bejkau uputio poziv Abazoviću da govori na kampusu koji organizuje Harvardov Centar za evropske studije Minda de Gunzburg (CES) i udruženje evropskih studenata sa Fakulteta Kennedy i Fakulteta za poslovne studije univerziteta Harvard.

"Osnovan 1969. godine, CES je najstariji i najveći univerzitetski centar posvećen proučavanju Evrope u Sjedinjenim Državama. Od svog prvog izdanja 2012. godine, godišnja konferencija o Evropi jedan je od najvećih događaja u organizaciji studenata sa fokusom na Evropu na univerzitetima u Sjedinjenim Državama. Njen cilj je jačanje transatlantskog razumijevanja izgradnjom mostova dijaloga između različitih grupa međunarodnih studenata i evropskih naučnika, kreatora politika i lidera iz raznovrsnih sektora", zaključuju iz Vlade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...