VEĆ SE JAVLJAJU I PRVI ZAHTJEVI ZA KUPOVINOM: Turski Altay je najskuplji tenk na svijetu, a opremljen je najsavremenijom tehnologijom (VIDEO)

Proizvodit će se u pogonima kompanije BMC.

  • Evropa

  • 25. Mar. 2023  

  • 2

Prvi turski glavni borbeni tenk koji će se nalaziti na testiranju u turskoj vojsci od aprila kao posljednji test pred njegovu serijsku proizvodnju.

Turski proizvođač oklopnih vozila BMC završio je s radovima na redizajniranom tenku Altay koji je došao u fazu serijske proizvodnje, a 23. aprila će biti predan Oružanim snagama na testiranje. Kako je naveo Yalcintas procjenjuje se da će ispitivanjau trupi trajati godinu i po do dvije.

"Trenutno postoje zahtjevi iz mnogih prijateljskih i savezničkih zemalja”, kako navodi Yalcintas. Ukoliko to Ministarstvo odbrane odobri, možemo izvoziti tenk Altay u prijateljske i savezničke zemlje.

Inače Altay je turski moderni glavni borbeni tenk nastao na osnovi južnokorejskog glavnog borbenog tenka K2 Black Panther, a proizvodit će se u pogonima kompanije BMC uz pomoć dizajna i transfera tehnologije od strane južnokorejske kompanije Hyundai Rotem.

Tenk Altay je jedan od najskupljih glavnih borbenih tenkova danas sa cijenom od 13,75 miliona dolara po jednom tenku.

Prva masovna proizvodnja Altaya bit će kombinovana sa glavnim topom dužine cijevi 55 kalibra i u kalibru 120 mm novim sistemom oklopne zaštite koji je napravio domaći Aselsan zajedno sa aktivnim sistemom zaštite, koreanskim motorom kompanije Hyundai Doosan Infracore i koreanskim menjačem kompanije SNT Dynamic.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...