ČVRŠĆE TIPKE ZA LJEPŠI UGOĐAJ: Hyundai je donio odluku koja će mnoge razveseliti; Integracija u digitalne ekrane...

(...) najčešće je kompliciranija i opasnija jer se povećava broj koraka koje korisnik mora napraviti, zbog čega mora na duže vrijeme skrenuti pogled s ceste.

  • Auto

  • 26. Mar. 2023  26. Mar. 2023

  • 0

Neke stvari u automobilima ne treba mijenjati.

Ponekad su najjednostavnija rješenja i najbolja. To se često može vidjeti u ergonomiji, posebno u automobilima u kojima su mnoge neugodno iznenadila neka moderna rješenja, poput integracija brojnih kontrola u ekran infotainmenta. 

Ukidanje tipki možda vizualno izgleda ljepše, kao i kontrole upravljanja koje se nalaze na ekranu osjetljivom na dodir, ali u praksi to najčešće čini upotrebu kompliciranijom, pa čak i nesigurnijom. Toga su svjesni u Hyundaiju, pa su donijeli odluku da će zadržati skuplje, fizičke tipke. 

Potvrdio je to šef dizajna u Hyundaiju Sang Yup Lee pri premijeri nove Kone, naglasivši kako namjerno koriste fizičke tipke i okretne prekidače, posebno za ventilaciju i audiosistem, piše Cars Guide. 

Lee pritom objašnjava kako je integracija u digitalne ekrane najčešće kompliciranija i opasnija jer se povećava broj koraka koje korisnik mora napraviti, zbog čega mora na duže vrijeme skrenuti pogled s ceste. 

"Posljednjih nekoliko godina dosta smo koristili fizičke tipke", rekao je Lee. "Za mene sigurnosne tipke moraju biti jednoznačne i nepromjenjive." Lee pritom naglašava da je puno lakše u vožnji upravljati čvrstom tipkom. 

Hyundai će stoga u budućnosti za određene kontrole zadržati fizičke tipke, i to sve dok automobili ne postanu autonomni. 

"I dalje ćemo imati (fizičke tipke)", rekao je. "Kada je u pitanju autonomna vožnja razine 4, tada ćemo imati programabilne tipke, ali do tada, kao što sam rekao, kada je u pitanju vožnja, najsigurnije je imati oči na cesti i ruke na upravljaču", zaključuje Lee. 

Ovo je definitivno značajna odluka u vrijeme kad su sve izraženiji trendovi digitalizacije te sve više proizvođača nastoji smanjiti broj fizičkih tipki u korist dodirnih ekrana.  

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...