U ISTOČNOM SARAJEVU ODVIJALA SE PRAVA DRAMA: Pacijenti dobili infekciju poslije operacije u bolnici "Srbija"

U bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu utvrđeno je da je 15 pacijenata nakon operacije katarakte dobilo upalu unutrašnjosti očne jabučice.

  • Društvo

  • 26. Mar. 2023  

  • 0

U bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu utvrđeno je da je 15 pacijenata nakon operacije katarakte dobilo upalu unutrašnjosti očne jabučice.

Informaciju je za Srpskainfo potvrdio direktor bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija koji kaže da se to desilo prije sedam dana, ističući kako je najvažnije da su svi pacijenti dobro odreagovali na terapiju koja im je data u bolnici.

"Nijedan pacijent neće imati poteškoća sa vidom zbog te infekcije niti će biti bilo kakvih komplikacija", tvrdi Šešlija koji kaže da nijedan pacijent nije prebačen u drugu zdravstvenu ustanovu.

Kaže da će sutra ujutru biti poznat uzrok infekcije pacijenata, jer će Komisija za interhospitalnu infekciju imati rezultate briseva.

"Uzeti su brisevi sa svih površina i iz svih rastvora koji su se koristili u operacionoj sali. Dok oni ne kažu šta je uzrok, ne mogu da govorim ništa više od ovoga. Analiza briseva je proces koji u mikrobiologiji traje dva dana i čim budemo imali informacije, mi ćemo obavijesti i javnost", ističe Šešlija.

Upala unutrašnjosti očne jabučice stručno se naziva Endoftalmitis. Stručnjaci kažu da unutrašnja infekcija oka može nastati na dva načina. Prvi je kada mikroorganizmi uđu u oko iz spoljašnje sredine prilikom operacija oka ili prilikom povreda oka ili širenjem infekcije sa površine u unutrašnjost oka. Drugi način infekcije je kada dolazi u oko putem krvi i obično se javlja kod imunološki jako oslabljenih organizama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...