BRITANSKA EKSPERTICA ZA BALKAN POJASNILA: "Evo zašto su Velika Britanija i SAD podržale Schmidta da ojača HDZ..."

Smatra da je pristup evropskih i američkih izaslanika duboko ciničan, praćen obećanjima da će biti na evropskom putu, euroatlanskih struktura.

  • Vijesti

  • 26. Mar. 2023  

  • 12

Britanska politika u suštini ostaje ista kao prije 30 godina gledajući na Srbiju kao ključ stabilnosti i sigurnosti u regionu i kao prepreku za dalje evropske integrcije, izjavila je danas Carole Hodge, sa Univerziteta u Glasgowu, uvodničarka redovne sesija Kruga 99 o temi Britanska politika u bosanskom ratu i poslije.

Carole Hodge, autorica knjiga Velika Britanija i Balkan i The Balkans on Trial, rezimirala je događaje u prethodnim godinama na području bivše Jugoslavije, naročito Bosne i Hercegovine, tokom ratnih dešavanja, pokušaja mirovnih pregovora, objašnjavajući uticaj Velike Britanije i svjetskih sila na politiku prema sukobljenim stranama.

Ona je istakla da su pravne svjetske sile i institucije bilo činjenjem ili propustom omogućile genocid u Bosni i Hercegovini imeđu 1992. i 1995. godine. U tome je Velika Britanija sa Francuskom u najvećem dijelu predvodila međunarodni konsenzus.

Prema njenim riječima Ruska invazija na Ukrajinu dovela je u pitanje budući balans svjetskih snaga. SAD je sa Britanijom predvodila konsenzus za odbranu Ukrajine od ruske agresije.

"Obe zemlje su takođe odmah podržale izborne reforme visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su omogućile mnogo jaču ulogu etnonacionalističke stranke HDZ u Federaciji BiH", rekla je Hodge.

Dodala je da se čini se da SAD, za razliku od svoje politike tokom rata u BiH, sada također vide Srbiju kao ključnog igrača na Balkanu.

"Motivacija za podršku izbornim promjenama je različita. U slučaju Bidenove administracije naglasak je na obuzdavanju kontinuiranih i upornih poteza Milorada Dodika, predsjednika RS-a za otcjepljenje, zajedno sa prijetnjom HDZ da će blokirati institucije ukoliko se ne ispune njeni zahjevi za trećim entitetom riskirajući imploziju BiH i mogući širi požar u regionu", istakla je Hodge.

Naglasila je da je SAD zaslužna za donošenje mira u BiH kroz akciju NATO-a koja je omogućila Daytonski sporazum, napominjući i da je američka politika tokom rata u BiH pomogla Hrvatima da promjene odnos snaga.

"Nedavno su se uključili i viši američki stručnjaci za Balkan, koji imaju jake veze sa Beogradom. Sadašnji pregovori se vode između dvije ravnopravne strane kako u BiH tako i na Kosovu. Ali oni nisu jednaki. S jedne strane bio je genocid i masovni zločini protiv čovječnosti, a s druge strane bila je ogromna vojna sila koja je napala međunarodno priznatu državu, a to nikada nije priznato ni od strane agresora niti međunarodne zajednice", istakla je Hodge.

Smatra da je pristup evropskih i američkih izaslanika duboko ciničan, praćen obećanjima da će biti na evropskom putu, euroatlanskih struktura.

"Schmidt je više puta izjavio da je njegov glavni posao očuvanje Daytonskog sporazum bez amandana. Ipak uprkos postizanju statusa kandidata BiH gotovo sigurno neće biti dozvoljeno da uđe u EU u okviru svoje sadašnje etnički segergirane strukture jer je to protivno principima na kojima je EU zasnovana", naglasila je Hodge.

​​​​​​​Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, kazao je da je kada govori o ovoj temi nemoguće izbjeći aktuelni koncept "Dodikove histerične osionosti sa embargom na kontakte sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD".

"Ne bez doze cinizma treba reći, ono što ste proizveli politikom nepricipijelnih ustupaka nasilnika na račun bosanske demokratske budućnosti, također i prošlosti, to ste i dobili", kazao je Kulenović.

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...