OVO NAM NIJE TREBALO: Vlada FBiH obezbijedila novac za obnovu škole u Stocu, a sad Konaković najavljuje pomoć Hrvatske

S obzirom na to da je zgrada u vlasništvu Grada Stoca, zamjeralo se gradonačelniku Stjepanu Boškoviću (HDZ) što je pored stvaranja boljih uslova za rad djeci iz samo jedne etničke skupine dozvolom da se fasada postavi na pola zgrade, stvoreno i ruglo u gradu.

  • Mini market

  • 26. Mar. 2023  

  • 16

Vlada Republike Hrvatske će završiti kompletnu obnovu zgrade Osnovne škole u Stocu koja funkcioniše po sistemu dvije škole pod jednim krovom, te nakon postavljanja fasade na dio zgrade gdje se obrazuju Hrvati to će učiniti i na djelu zgrade gdje se obrazuju Bošnjaci, najavio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP) nakon prve službene posjete susjednoj zemlji iako je već Vlada Federacije BiH obezbjedila novac da se zgrada obnovi, javlja Klix

"Sa kolegom Gordanom Grlić Radmanom imam intenzivnu i otvorenu komunikaciju, razgovaramo o raznim temama, a sinoć mi je javio da će Vlada Republike Hrvatske finansirati u skorom roku obnovu fasade i drugog dijela škole", objavio je jučer Konačković na društvenim mrežama.

Naglasio je kako je to, "simbolična i vrlo važna poruka za jačanje odnosa naših zemalja".

Podsjetimo da je u Stocu početkom godine postavljena fasada na jedan dio osnovne škole, te da je projekat finansirala Vlada Republike Hrvatske.

Međutim, postavljanje fasade na samo jedan dio zgrade je izazvalo kontroverze i neosporno narušilo urbanističku sliku grada, te zaoštrilo političke odnose i produbilo sliku podjela u Stocu.

S obzirom na to da je zgrada u vlasništvu Grada Stoca, zamjeralo se gradonačelniku Stjepanu Boškoviću (HDZ) što je pored stvaranja boljih uslova za rad djeci iz samo jedne etničke skupine dozvolom da se fasada postavi na pola zgrade, stvoreno i ruglo u gradu.

Ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović (SDA) je tada za portal Klix kazao kako je iznenađen tim potezom, te izrazio nadu da će Grada Stolac koji je vlasnik objekta krenuti da završi i ostalo kako bi čitav objekt bio na isti način urađen, uređen i kompletno saniran, ali i oku ugodan.

"Vjerujemo da su učenici, bez obzira na kojem jeziku i po kojem nastavnom planu i programu nastavu izučavali isti za sve, i vjerujem da će naši učenici u Stocu imati najbolje moguće uslove poslije potresa koji je bio za objekte u Stocu problematičan. Vlada Federacije BiH je već uplatila određenu količinu novca, a dodatno je u novom budžetu predviđena stavka za sanaciju objekata od zemljotresa u Stocu. Čvrsto vjerujem da će se stvari u Stocu riješiti na najbolji način", kazao je tada ministar Hadžović za Klix.ba i poručio da će pažljivo pratiti dešavanja oko rekonstrukcije zgrade Osnovne škole u Stocu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...