DIJASPORA CRNE GORE: "Jakov Milatović nas vodi u bankrot i novu zajednicu 'Srpskog sveta'"

Poručio je da Milatović dijasporu pokušava da koristi za “lične ciljeve i promociju” i pozvao državljane Crne Gore da mu ne daju glas 2. aprila.

  • Regija

  • 26. Mar. 2023  

  • 0

Povodom izjave predsjedničkog kandidata u Crnoj Gori Jakova Milatovića da je “dijaspora rezervoar glasova”, u ime Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj, reagovao je zamjenik predsjednika Miloš Bukilić.

Poručio je da Milatović dijasporu pokušava da koristi za “lične ciljeve i promociju” i pozvao državljane Crne Gore da mu ne daju glas 2. aprila.

"Ovom prilikom želim da ukažem na ponovne manipulacije kada je u pitanju dijaspora. Sadašnji predsjednik Crne Gore je u više navrata tokom obavljanja svojih odgovornih državničkih poslova imao niz redovnih i plodotvornih aktivnosti sa dijasporom. To nam je bila prilika da pružimo podršku razvoju naše države i da u predsjedniku i državim institucijama prepoznamo iskrenu podršku našem radu", rekao je Bukilić.

Međutim, istakao je, od avgusta 2020. podrška Vlade Crne Gore je u potpunosti izostala.

"To je dovoljan dokaz da gospodin Milatović dijasporu upravo pokušava da koristi za lične ciljeve i promociju. Do nedavno nismo ni znali ko je zadužen za pitanja dijaspore u Vladi Crne Gore. Isto smo saznali kada su počeli sa prijetnjama o oduzimanju državljanstva dijaspori", poručio je zamjenik predsjednika Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj.

Prema njegovim riječima, nisu svjesni da biti pripadnik dijaspore/iseljenika je “osjećaj koji se ne može opisati onima koji su život proveli sa svojima najmilijima”.

"To nas uslovljava da budemo jači, hrabriji, a manifestuje se ponosnom i prkosom kada nam je domovina i naši najmiliji ugroženi", dodao je on.

Ovog puta, smatra Bukilić, ugroženost dolazi od jednog ko je i sam u jednom periodu svog života bio dijaspora.

"Bez svojih po svijetu je trebalo da postane jedan poput nas. Ne onaj ko je spreman da svoju državu na tacni da srpskim i ruskim oligarsima", naglasio je.

Poručuje da dijaspora sve daje za svoju državu.

"Upravo radeći u razvijenim zemljama svojim znanjem, novcem, iskustvom, kontaktima na najbolji način pomažemo svojoj zemlji. Svaki iseljenik zna da ako vrijedi u zemlji prijema ne vraća se u svoju državu do penzije. Onaj ko je propao tamo gdje je otišao da stvara mora da se vrati odakle je krenuo, a da bi opravdao svoj neuspjeh prikazuje se onako kako njemu djeluje dovoljno dobro. Zaboravlja da je u svijetu elektronskih komunikacija vrlo lako provjeriti ko je ko, ma gdje god se nalazio na planeti", istakao je Bukilić.

Zato, poručio je Milatoviću, “brinite svoju brigu”.

"Ostavite dijasporu na miru i ne pokušavajte je ponižavati Vašim ocjenama. Onaj ko ne umije uvažiti sagovornika i biti državnik u pravom smislu te riječi nema što da radi ni u dijaspori ni sa dijasporom. Odnos prema dijaspori od 30. avgusta 2020. godine ne postoji. Intelektualce u dijaspori ste marginalizovali u svim sferama života Crne Gore gdje su bili zastupljeni do preuzimanja vlasti od strane apostola. Jasno nam je da Vam ne odgovara da dijaspora prepoznaje put ka dužničkom ropstvu u koji nas vodite od projekta 'Evropa sad'. Zaduživanje koje je u par dana rezultiralo cifrom od oko 750 miliona eura i najnovija zaduženja po kamatnim stopama od oko 10 odsto , umjesto nekadašnjih dva odsto jasno govore o ekspertskim kapacitetima i dostignućima apostolske Vlade čiji je istaknuti član bio i gdin Milatović", jasan je Bukilić.

Prema njegovim riječima, gospodin Milatović, kao predsjednički kandidat, “nije javno iznio stav o genocidu u Srebrenici, sankcijama Rusiji, priznanju Kosova , te je stoga jasno za čije interese i račun radi”.

"Zato pozivam državljane Crne Gore da ne nasijedaju na obmane i ne daju glas Jakovu Milatoviću koji promoviše vrijednosti istočne civilizacije, vodi nas u bankrot i novu zajednicu 'srpskog sveta' jer mu država nije otadžbina već moneta za potkusurivanje Srbiji kao naknada za bol za Kosovom. Nezavisnu Crnu Goru Milatović vidi kao smetnju ostvarivanju velikodržavnih projekata", zaključuje Bukilić, piše AntenaM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...