HAOS U IZRAELU: Potez radikalnog premijera Netanyahua izazvao pobunu stotina hilljada građana, pogledajte kako policija brutalno razbija demonstracije... (FOTO; VIDEO)

Netanyjahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unaprijedio demokratiju.

  • Svijet

  • 27. Mar. 2023  27. Mar. 2023

  • 1

Hiljade Izraelaca izašlo je sinoć na ulice u znak protesta zbog toga što je izraelski premijer Benjamin Netanyjahu smijenio ministra odbrane Joava Galanta koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana za reformu pravosuđa.

Na snimcima se vidi kako hiljade građana blokiraju glavni autoput u Tel Avivu, kao i grupa demonstranata koja pali vatru nasred autoputa.

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promjenama u pravosuđu, ocjenjujući da je ogorčen u vezi sa tim mjerama koje predstavlja opasnost za zemlju.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promjena ikada u sistemu vlasti u Izraelu jer bi ograničila ovlaštenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savjetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

Netanyjahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unaprijedio demokratiju. U Izraelu se već mjesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme.

Policija je na kraju razbila demonstracije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...