VAHID HALILHODŽIĆ OPET ODGOVORIO NA STARO PITANJE: "Ti misliš da je moguće da ja budem selektor? Ja sam javno i direktno..."

(...) bez uvijanja pričao - jednog dana kada bi došlo do toga, neke stvari se puno moraju promijeniti u samom Savezu.

  • Sport

  • 29. Mar. 2023  29. Mar. 2023

  • 3

Za portal Sportske.ba govorio je Vahid Halilhodžić.

Popularni Vaha govorio je o bh.reprezentaciji, o izboru Dragana Džajića za predsjednika FS Srbije, o kiksu “vatrenih” protiv Velsa i drugim nogometnim temama.

Najuspješniji bh.trener u novijoj historiji govorio je o ulozi i značaju Luke Modrića za tim Zlatka Dalića.

Komentirao je Vaha svoje iskustvo u Japanu i Maroku, ali i drugim reprezentacijama i odlasku, unatoč sjajnim rezultatima koje je postigao.

Posebno je zanimljivo razmišljanje o poziciji Faruka Hadžibegića, selektora Bosne i Hercegovine.

Kako komentirate pobjedu i poraz bh.reprezentacije u susretima s Islandom i Slovačkom?

“Nažalost nisam imao mogućnost da gledam utakmice. Teško je sada govoriti o tome šta se dogodilo. Prva utakmica izgleda da je bila dobra, da su dobro odigrali. Druga da je bila, jako jako slabo. Šta se tu dogodilo, teško je to komentarisati.”

Da li je 25 igrača mnogo, kakva su tvoja iskustva - ići sa većim ili manjim brojem igrača. Koliko to može poremetiti tok priprema?

“Kada ima puno igrača, uvijek je pola igrača zadovoljno, pola nezadovoljno. To je u svim ekipama svijeta. Teško je držati finu atmosferu u tom momentu. Svi igrači žele igrati, to je normalno. Međutim, ima igrača koje su u svom ponašanju jako negativni. Ima i nekih koji pokušavaju da to pokvare. Faruk je došao tek sada i on treba da stvori mnogo toga. To se preko noći ne može napraviti. Treba dosta vremena, strpljenja, živaca, nerviranja. Međutim, mora se izabrati put koji je ispravan. Igrači imaju veliku odgovornost, oni koji nisu standardni, da utiču svojim ponašanjem i radom da naprave konkurenciju. Da ne unose nemir.”

Daješ maksimalnu podršku selektoru?

“Tek je došao. Ne može preko noći. To je svugdje tako, poslije jednog poraza počnu jake kritike koje prelaze sve moralne i etičke granice. Treba napraviti povjerenje. Ja nisam gledao utakmicu, kažu da je bilo vrlo loše. Mora istog momenta da se napravi dobra analiza. Igrači se moraju boriti i zalagati. Bez obzira kako se zvao igrač, za mene je ekipa uvijek važnija nego pojedinac. Po tome ja sam uvijek bio prepoznatljiv. Od prvog kontakta moraš imati takvu koheziju u svemu tome. Inače, čim malo popustiš, neki igrači to iskoriste. Oni koji to ne prihvate, treba im se zahvaliti. Sve više igrači odlučuju o selektoru, ko će biti trener, ne samo u reprezentaciji, nego i u pojedinim ekipama.

Trener i stručni štab moraju imati zajednički pristup i identitet u ponašanju. Identitet igre mora da se napravi.”

Upravo si u Maroku insistirao na tome. A potom Savez stane na stranu igrača. Ti nisi odustajao od svojih principa.

“To je mene koštalo i u Japanu i u Maroku. Iako predsjednik traži od tebe da napraviš nešto, ne. To je najviše što me zabolilo. Rezultati su bili izvanredni, ipak su predsjednici radili te stvari, da bi udovoljili javnosti. Danas sve teže i teže je trenerima i stručnim štabovima koji vode. Treba napraviti pobjedničko raspoloženje. Ako se igrači ne bore, treba pokazati odlučnost, ponašanje koje dolikuje da nosiš dres svoje države.”

Komentar utakmice Hrvatske i Walesa?

“Iznenađenje. Nisam ni to gledao, velika je polemika, zvali su me da komentarišem to u vezi Kramarića koji je morao dati loptu, bio je sebičan. O tome se komentarisalo više nego sam rezultat. Jeste iznenađenje, ali Hrvatska je brončana i normalno da se očekuje pobjeda. Poslije svake velike pobjede, ima jedna doza euforije koja zavlada svugdje i prenosi se na ekipu i stručni štab. Jedno malo opuštanje se desi i to je dovoljno da se izgubi motivacija da se napravi poslije toga dobar rezultat.”

Srbija je pobijedila Crnu Goru. To je bila kao politička utakmica obzirom na izbore. Je li to očekivana pobjeda?

“Nisam ni to gledao. Nije lako dobiti kada je veliki pritisak. Srbija ima kvalitetne igrače, jedno veliko razočarenje na Mundijalu. Očekivalo se od Srbije više. Čuo sam da je bilo problema unutar same ekipe. Ako nije dobra atmosfera, kao što je Hrvatska dugo vremena držala, nije onda dobro. Ta pobjeda je očekivana, iako nije lako i Crnogorci imaju nekoliko dobrih igrača.”

Je li te iznenadio izbor Džajića kao predsjednika FS Srbije?

“Vrlo slabo pratim. Ne znam zašto iznenađenje.”

Bio je i Nemanja Vidić?

“Svi znamo šta je Džaja bio u onoj državi, to je jedan od najvećih igrača na tim prostorima. Pokazao se kao rukovodilac kad je bio predsjednik Zvezde. Za mene je logično da takva jedna osoba dođe na takav jedan položaj.”

Kada će Vaha biti selektor, po stoti put pitamo?

“Sto i jedan put si me pitao, sto i jedan put ti odgovaram. Ti misliš da je moguće da ja budem selektor? Ja sam javno i direktno, bez uvijanja pričao - jednog dana kada bi došlo do toga, neke stvari se puno moraju promijeniti u samom Savezu.”

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...