PET (NE)POZNATIH ČINJENICA O LJUDSKOM TIJELU: Vaš znoj nema miris, nemate mišiće u prstima, a želučana kiselina...

Ljudsko tijelo je fenomen koje ima više od 50 milijardi stanica. Najbolji primjer je srce, koje kuca oko 100 hiljada puta dnevno i ispumpa oko pet litara krvi u jednoj minuti.

  • Jeste li znali

  • 29. Mar. 2023  29. Mar. 2023

  • 0

Ovo su još neke činjenice o tijelu koje bi vas mogle iznenaditi.

Vaš znoj nema miris

Znoj kojeg tijelo proizvodi zapravo ne smrdi. Neugodan miris nastaje u interakciji znoja s bakterijama koje se nalaze na našoj koži što je sasvim normalna pojava.

Nemate mišiće u prstima

Iako prste koristimo aktivno tokom cijelog dana, oni zapravo nemaju mišiće. Svaki pokret kojeg napravite prstima je zbog tetiva i kostiju. Naravno, ove pokrete ne možemo u potpunosti pripisati tetivama i kostima. U pokretima prstiju pomažu mišići koji se nalaze u našim dlanovima.

Bebe nemaju čašice koljena

Čovjek bi pomislio da su naše čašice koljena neophodan dio ljudskog tijela. No to nije slučaj, jer bebe nisu rođene s njima. Umjesto toga, njihova se hrskavica postupno pretvara u kost, jer okoštavanje počinje u dobi od dvije do šest godina i ne završava u potpunosti do mlade odrasle dobi.

Ljudske kosti su jače od čelika

Iako mnogi od nas u nekom trenutku života dožive slomljenu kost, činjenica je da je kost nevjerojatno čvrsta tvar. Toliko jak, zapravo, da su jače od čelika. Kost ima veću toleranciju na pritisak i nosivost nego čelična šipka iste širine. Najjača kost u tijelu je bedrena kost, koja može izdržati 30 puta veću tjelesnu težinu prosječne osobe, piše Klix.

Želučana kiselina rastvara britvice

Vjerovatno ne biste trebali gutati ove stvari, ali mogli biste se iznenaditi kada saznate da bi vaš želudac mogao rastvoriti britvice. Tokom 24 sata želučana kiselina smanji britvice na 63 posto njihove izvorne težine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...