POTVRĐENO U STAVROPOLJSKOM KRAJU: Putinov zloglasni komandant nađen mrtav, šire se dvije verzije priče o njegovoj smrti

Lisicki je učestvovao u gotovo svim ratovima koje je započela Rusija, posebno u Abhaziji, Dagestanu i Čečeniji.

  • Svijet

  • 29. Mar. 2023  29. Mar. 2023

  • 3

Dmitrij Lisicki, komandant ruskih padobranaca i jedan od Putinovih najzloglasnijih komandanata, pronađen je mrtav, javlja ukrajinska Pravda.

Šire se dvije verzije priče o njegovoj smrti - jedna govori da se sam ubio, dok druga navodi da su ga ubile Oružane snage Ukrajine.

Bloger Jegor Guzenko, koji je služio pod komandom Lisickog, izvijestio je o njegovoj smrti prije tri dana. Lisicki je bio komandant 1. desantno-jurišnog bataljona 247. gardijske desantno-jurišnog puka ruske vojske. Bloger tvrdi da ga je likvidirala Ukrajina i da je to "osveta za Ilovajsk" - pokolj stotina ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca u Donjeckoj oblasti 2014. koji je Lisicki nadgledao.

"Pretrpio je teške gubitke lani kod Harkova", tvrdi Butusov.

Kasnije su i ukrajinski mediji izvijestili da su Oružane snage Ukrajine ubile Lisickog, prenosi Index.hr.

Njegovo je tijelo navodno pronađeno s prostrelnom ranom oko 10 sati 26. marta u njegovom stanu u Stavropolju u ulici Serova.

A njegove kolege navode da je Lisicki u posljednje vrijeme bio u depresiji i da je govorio o tome da će se ubiti, navodno "zbog pritužbi na njegove nezakonite radnje prema svom osoblju".

Smrt potpukovnika za portal Baza potvrdio je Aleksandr Tenkov, načelnik Blagodarnenskog okruga Stavropoljskog kraja, ne navodeći uzrok.

Lisicki je učestvovao u gotovo svim ratovima koje je započela Rusija, posebno u Abhaziji, Dagestanu i Čečeniji. Također je komandovao ratnom taktičkom grupom 247. pukovnije, koja je 2014. napala snage Oružanih snaga Ukrajine u Ilovajsku.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...