ZAVRŠENA SJEDNICA VIJEĆA MINISTARA BiH: Usvojen izvještaj povjerenstva za saradnju s NATO-om, utvrđen i Prijedlog sporazuma o...

(...) financiranju Programa aktivnosti prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora za razdoblje 2021. - 2027. između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije, i Vlade Crne Gore, koju predstavlja Ured za europske integracije.

  • Vijesti

  • 30. Mar. 2023  30. Mar. 2023

  • 0

Bosna i Hercegovina je 18. 7. 2022. godine potpisala Okvirni sporazum o posebnim aranžmanima za provođenje financijske pomoći Europske unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III). Realizacija ovog sporazuma vršit će se kroz potpisivanje posebnih sporazuma o financiranju.

Program prekogranične suradnje Crna Gora - BiH 2021. - 2027. godina Delegacija Europske komisije je potpisala 18. augusta 2022. godine.

Sporazumom o financiranju je određeno da će, od ukupno procijenjene vrijednosti Programa, koja iznosi 9.734.117,64 eura, Europska unija financirati iznos od 8.400.000,00 eura. Razliku od 1.334.117,64 eura sufinanciraju korisnici granta.

Razdoblje izvršenja sporazuma je 12 godina od njegovog stupanja na snagu, dok je razdoblje operativnog izvršenja šest godina od stupanja na snagu.

Opći cilj Programa prekogranične suradnje Crna Gora - Bosna i Hercegovina 2021. - 2027. godina je promoviranje dobrosusjedskih odnosa, poticanje integracije u EU i unapređenje društvenog i gospodarskog razvoja kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative.

Programsko područje obuhvaća površinu veću od 30.022 km2, odnosno 56 općina u Bosni i Hercegovini i 14 u Crnoj Gori.

Novi članovi radne skupine za uspostavu sustava za razmjenu podataka o putnicima

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o formiranju međuagencijske Radne skupine za uspostavu sustava za razmjenu podataka o putnicima.

Ovom odlukom su imenovani novi članovi Radne skupine iz: Ministarstva sigurnosti BiH, Halida Tihić i Ivana Veselčić, Federalne uprave policije, Midhat Zukić, JP Međunarodna zračna luka Mostar, Josip Milas, i Aerodromi Republike Srpske, Duško Bunić.

Kao razlog za donošenje ove odluke navodi se da dosadašnji članovi Radne skupine nisu u mogućnosti ili su spriječeni u obavljanju aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Uspostava sustava za razmjenu podataka o putnicima jedna je od prioritetnih mjera u dokumentu “Strategija integriranog upravljanja granicom i Akcijski plan provođenja Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2019. - 2023. godine”.

Izmijenjen sastav Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini.

Ovom odlukom su u Koordinacijski odbor imenovani novi članovi, i to Gordana Blagojević iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Slavka Tunjić iz Policije Brčko distrikta BiH, te tajnica Arijana Obradović iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH donesena je zato što je došlo je do promjene u institucijama i policijskim agencijama u vezi sa službenicima koji ih predstavljaju, te su zatražili promjenu svojih predstavnika u Koordinacijskom odboru.

Sukladno tim zahtjevima izvršene su izmjene, te se nakon ovih izmjena očekuje da Koordinacijski odbor ima punu operativnost.

Nadležnost Koordinacijskog odbora je praćenje provedbe Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja i Akcijskog plana za razdoblje 2021. - 2024. godine, koordinacija i iniciranje aktivnosti s nadležnim tijelima u BiH, te aktivnosti na pripremi revidirane strategije i akcijskog plana.

Koordinacijski odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH ima obvezu jednom godišnje izvještavati Vijeće ministara BiH o realizaciji ciljeva iz Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja i Akcijskog plana.

Novi članovi Komiteta za upravljanje zračnim prostorom Bosne i Hercegovine

Vijeće ministara BiH, na Prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Komiteta za upravljanje zračnim prostorom Bosne i Hercegovine.

Ovom odlukom se u sastav Komiteta imenuju novi predstavnici Ministarstva obrane BiH, Vladimir Grujić i Edin Čizmić.

Podrška nastavku "perspektive" i "preventive"

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o implementaciji "Perspektiva" programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala i implementaciji "Preventiva" projekta zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije u Ministarstvu obrane BiH i Oružanim snagama BiH u 2022. godini.

U Informaciji se navodi da je u proteklom sedmogodišnjem razdoblju implementacije “Perspektive” ukupno asistirano 170 otpuštenih osoba i utrošeno 498.780 KM. Neiskorištena financijska sredstva iz proračuna za 2016., 2017., 2018., 2019., 2020., 2021. i 2022. godinu, u ukupnom iznosu od 1.039.220 KM, prenose se i udružuju sa sredstvima koja će za ove namjene biti planirana u razdoblju 2023.-2025. godine.

Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH iz 2018. godine pomjerene su starosna granica i dužina profesionalne vojne službe za vojnike (do navršenih 40 godina starosti i 20 godina vojne službe). Prema podacima Zajedničkog stožera OSBiH, novu starosnu granicu dostići će u 2023. godini 131 vojnik, u 2024. godini 191 vojnik, u 2025. godini 202 vojnika, u 2026. godini 199 vojnika, u 2027. godini 211 vojnika, a u 2028. godini 214 vojnika, odnosno ukupno 1.148 vojnika.

U Informaciji se također navodi da Ministarstvo obrane BiH već sedam godina uspješno provodi i projekt „Preventiva", koji je usmjeren na oblast zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije i relaksacije pripadnika Ministarstva obrane i OS BiH.

Interes za uvećanje glasačkog udjela BiH u IDA-i

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o iskazanom interesu za uvećanje glasačkog udjela Bosne i Hercegovine u Međunarodnom udruženju za razvoj (IDA) i prihvatilo Pismo namjere u vezi s tim.

Ovlašten je guverner BiH u Grupaciji Svjetske banke da u ime Bosne i Hercegovine potpiše i uputi IDA-i Pismo namjere  kojim se iskazuje interes za uvećanje glasačkog udjela u IDA-i po osnovi dobrovoljnog uvećavanja uplate u ukupnom iznosu od 3.000.000,00 USD u okviru dvadesetog punjenja IDA-e za razdoblje 2022. - 2025.

Uvećanje doprinosa u IDA-i na dobrovoljnoj osnovi doprinosi međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, jačanju njezinog položaja u Grupaciji Svjetske banke te povećanju njezine glasačke snage u IDA-i.

Preporuke EK nakon 6. sastanka Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku

Usvojili su Informaciju Direkcije za europske integracije (DEI) BiH o održanom šestom sastanku Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku između Europske unije i Bosne i Hercegovine, 20. 10. 2022. godine.

Nakon sastanka, na kojem su razmotrena pitanja provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanja zakonodavstva, uspostavljanja strateškog okvira i jačanja institucionalnih kapaciteta u oblastima informacijskog društva i medija, socijalne politike i zapošljavanja, obrazovanja i kulture te istraživanja i inovacija Europska komisija je u pisanoj formi dostavila listu preporuka.

Lista sadrži deset preporuka iz oblasti Informacijsko društvo i mediji, 14 preporuka iz oblasti Socijalna politika i zapošljavanje, 15 preporuka iz oblasti Obrazovanje i kultura i četiri preporuke iz oblasti Istraživanje i inovacije.

Nadležne institucije Vijeća ministara BiH zadužene su da u najkraćem roku postupe sukladno preporukama Europske komisije i da na zahtjev DEI-ja BiH dostave informacije o njihovoj provedbi.

Također, pozivaju se vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH da u najkraćem roku postupe sukladno preporukama Europske komisije i da na zahtjev DEI-ja BiH dostave informaciju o tome.

Direkcija za europske integracije BiH je zadužena da prikupljene informacija dostavi Europskoj komisiji.

Usvojeno izvješće povjerenstva za suradnju s NATO-om

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće o radu Povjerenstva za suradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine za razdoblje 1. 7. 2022. - 31. 12. 2022. godine.

Tijekom izvještajnog razdoblja Povjerenstvo je održalo dvije sjednice na kojima je jednoglasno usvojilo prijedlog dokumenta „Program reformi Bosne i Hercegovine 2022“. Isto tako, predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om Josip Brkić održao je niz bilateralnih susreta s visokorangiranim dužnosnicima NATO-a.

Izvješće o provođenju o izgradnji mosta preko Save kod Gradiške

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH, usvojeno je Izvješće o provođenju Sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih dionica međudržavne ceste E-661 između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. 7. do 31. 12. 2022. godine.

S obzirom na to da su radovi predviđeni ugovorom završeni do 20. 6. 2022. godine, tijekom ovog izvještajnog razdoblja vršene su pripreme za tehnički pregled objekta i izdavanje uporabne dozvole. Izdavanje uporabnih dozvola za most i priključne trase u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj okončano je 27. 12. 2022. godine. Za usluge nadzora nad radovima do 31. 12. 2022. godine isplaćeno je 1.725. 540, 57 eura s PDV-om, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...