PANIKA U BEOGRADU ZBOG NOVE REGIONALNE INICIJATIVE: "Srbija je izopštena, to je bio samit 'Velike Albanije'!"

Kao što se i očekivalo, ovo je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Srbiji koja predvodi regionalni projekat Otvorenog Balkana.

  • Regija

  • 30. Mar. 2023  

  • 3

Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora u srijedu su u Skoplju pokrenuli novu regionalnu platformu nazvanu "Zapadni Balkan QUAD – 100 posto usklađenost sa vanjskom politikom EU-a".

Platformu su, kako se navodi, lansirali ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, ministrica za Evropu i spoljne poslove Albanije Olta Xhacka, zamjenik ministra vanjskih poslova i dijaspore Kosova Kreshnik Ahmeti i vanjskopolitički savjetnik crnogorskog premijera Đorđe Radulović.

Tema njihovog sastanka u Skoplju, precizira se, bila je "puna usklađenost četiri zemlje grupe QUAD sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, u svjetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih prijetnji, energetske krize i ekonomskih posljedica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu".

"Poslije agresije Rusije na Ukrajinu, usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, ali i šire sa pozicijama i vrijednostima demokratskog svijeta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU-u. To je i jasna poruka gdje ove zemlje pripadaju", rekao je Osmani na sastanku, izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljanja neformalnog foruma QUAD.

Kao što se i očekivalo, ovo je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Srbiji koja predvodi regionalni projekat Otvorenog Balkana.

Tako režimski tabloid "Informer" donosi informacije o novoj regionalnoj inicijativi pod naslovom "SRBIJA IZOPŠTENA?! Zemlje regiona zajedno sa tzv. Kosovom formirale novi Zapadni Balkan bez naše države! Plan skovali u Skoplju!".

altInformer / Screenshot

U nezadovoljstvu posebno prednjače ruski mediji sa beogradskom adresom. Beogradska redakcija ruskog Sputnjika o QUAD-u izvještava pod naslovom "Novi zapadnobalkanski kvartet – za NATO i protiv Rusije", dok se najiscrpnije ovom temom bavila beogradska redakcija ruske državne televizije Russia Today.

Russia Today u naslovu sugerira da je nova regionalna inicijativa svojevrsna ucjena Srbije postavljajući pitanje "Da li bi je bilo da je Srbija rekla 'da' Zapadu?".

altRussia Today / Screenshot

Na početku analize se konstatuje da je "novi savez usmjeren protiv Srbije" te da su se učesnici sastanka u Skoplju jasno deklarisali da su "protiv Rusije".

Jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta Milan Knežević, prenosi Russia Today, je rekao da se u Skoplju zapravo održao "samit Velike Albanije".

Bivši srbijanski diplomata Zoran Milivojević, komentarišući za Russia Today novoformirani politički blok, kaže da je "indikativno to što u njemu nema Srbije i BiH u kojima je dominantan srpski faktor" i dodaje da je "čitav ovaj prostor pod kontrolom Sjevernoatlantske alijanse (NATO)", te da je "riječ o još jednom pokušaju da se potvrdi i afirmiše kosovska državnost".

"U pitanju je prostor, naravno sa izuzetkom Grčke, koji zauzima albanski nacionalni korpus, odnosno u kome je u velikoj meri zastupljen albanski faktor, tako da ne treba zanemariti ni mogućnost da je ovo pokušaj da se realizuju transalbanski ciljevi", upozorava Milivojević.

On dodaje da je ideja Zapadnobalkanske četvorke inspirisana Višegradskom grupom, odnosno udruženjem Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke u svrhe evropskih integracija, i unaprjeđenja međusobne vojne, ekonomske i energetske saradnje.

Postavlja se, međutim, kako kaže Milivojević, pitanje kakav će uticaj ovo udruživanje imati na inicijativu "Otvoreni Balkan" koja je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. .

"Očigledno je to neki geostrateški plan od ranije i nije to ništa novo. Reč je o indirektnom pritisku na Srbiju, vezano za rešavanje kosovskog pitanja, a u funkciji potvrde kosovske 'državnosti', okolnim putem, preko regiona", jasan je Milivojević.

Srbijanski nacionalistički historičar i zagovornik "srpskog sveta" Aleksandar Raković smatra da "poruka koja je Srbiji poslata stvaranjem QUAD-a, nikako nije dobronamjerna".

"Jasno je da oni rade na tome da se Srbija izoluje od te njihove četvorke i da se praktično izuzme iz zapadnobalkasnskog konteksta. Još nije najjasnije da li je ovo pokrenuto, ili formirano, ali svakako je reč o izolaciji Srbije, jer samim tim što je njihova politika protiv Rusije, a Srbija je neutralna, ona je izuzeta iz takvih inicijativa", kazao je Raković za beogradski Russia Today.

Raković kaže da "ne razumije ni zašto bi se pravila ovakva inicijativa, a pogotovo zašto na tim osnovama da sledi evropsku politiku, budući da svaka od ove tri države, kao i kvazidržava Kosovo zapravo već slijede evropsku politiku u vojnopolitičkom smislu".

"Ovo je još jedan od pritisaka na Srbiju, jer da je ona podlegla zahtevima Zapada, ne bi ni bilo ovakvog saveza. Ne bi bilo ni potrebe da se bilo šta formira, jer svi bi sledili tu evropsku političku agendu rusofobije. Ovo je formirano da se prikaže ko su dobri, a ko loši momci. A loši momci su, u ovom kontekstu, Srbija i Republika Srpska, odnosno srpski narod", poručio je Raković.

Za beogradski Russia Today govorio je i predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić koji kaže da ne vidi ništa loše po Srbiju u udruživanju Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. 

On je za "Kosovo online" rekao da "iako paranoični srpski nacionalisti ovo udruživanje mogu da vide kao antisrpsku ideju, ova platforma se ne može tumačiti kao udruživanje protiv Srbije, Srba i "otvorenog Balkana", tim prije što je poznato da su Amerikanci glavni kontrolori u tom dijelu Balkana".

"Za razliku od Srbije, to su zemlje koje su članice NATO-a. Pitanje je da li u Srbiji neko treba da se plaši, a treba da se boji ako izigra dogovor i ostane sa Rusijom! U tom slučaju Srbija bi dobila ozbiljno okruživanje u ekonomskom smislu, i mehanizam ozbiljne izolacije", rekao je Janjić.

(SB)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...