SJEDINJENE DRŽAVE NAORUŽAVAJU HRVATSKU: Eskadrila hrvatske vojske još jača, stižu moćni helikopteri Black Hawk

Kako prenosi ovaj medij, nakon što je Hrvatska Ukrajini donirala 123 miliona eura vrijednu opremu, te šalje 14 Mi-8 helikoptera, od SAD će dobiti vrlo izdašnju vojnu pomoć.

  • Regija

  • 30. Mar. 2023  

  • 3

Hrvatska će od Sjedinjenih Američkih Država na poklon dobiti 4 američka helikoptera Black Hawk. Uz tu donaciju, naš zapadni susjed kupit će još 4 iste takve letjelice. Time će helikopterska eskadrila hrvatske vojske imati 12 moćnih letjelica, javio je Večernji list, prenosi Politički.ba

Kako prenosi ovaj medij, nakon što je Hrvatska Ukrajini donirala 123 miliona eura vrijednu opremu, te šalje 14 Mi-8 helikoptera, od SAD će dobiti vrlo izdašnju vojnu pomoć. 

Najavljuje se i da će 10 novijih transportnih helikoptera ruske proizvodnje, moderniji Mi-171 Sh biti korišteni još naredne 3 do 4 godine. A onda će i oni biti zamijenjeni modernim američkim letjelicama.

Uz ukupno 8 vrhunskih borbenih helikoptera, Hrvatska vojska dobit će i raketne sisteme Javelin. Ovo oružje zvanični Zagreb će kupiti. 

Javelin se pokazao kao izuzetno efikasan tokom rata u Ukrajini. 

Večernji list citira premijera Andreja Plenkovića koji je "podsjetio da ovih 140 miliona dolara valja dodati na prethodne donacije od već u prošlosti ukupno akumuliranih 800 miliona dolara koje smo dobili i kada povežemo i ukidanje viza, Global Entry, izbjegavanje dvostrukoga oporezivanja i ovu vojnu pomoć za modernizaciju naših vojnih snaga možemo reći da se odnosi s SAD-om kontinuirano unaprjeđuju".

Hrvatska je, ustvrdio je ministar odbrane te zemlje Mario Bonožić Ukrajini poslala naoružanje za četiri divizije

Uz ostalo, isporučene su i protivavionske rakete Strijela i Igla. One su jako dobro došle Ukrajincima, u vrijeme dok im još nisu stigli takvi sistemi sa Zapada, ustvrdio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov. 

Uz 5 ili 6 isporuka ovih sistema, iz Hrvatske je vlastima u Kijevu otišlo ukupno više od 40-tak topova i haubica D-30, 35.000 jurišnih pušaka, od M 70 i raznih kalašnjikova do FN FAL Argentinki (5000 komada), stotine protivavionskih i protivoklopnih raketa, par desetaka miliona metaka, hiljade granata, uniforme, kacige, balistički prsluci... 

Večernji list tvrdi da će u narednim fazama Hrvatska vojska zamijeniti stare jugoslovenske tenkove uglavnom američkim Bradleyima. 

Navodi se da će prva isporuka stići već ove godine - 15 komada. 

"Do 2026., planirano je, u Hrvatsku će doći 90 do 95 Bradleya M2A2 ODS ukupno. Jedan dio tih Bradleya biti će digitaliziran i iznad aktuelne verzije tog vozila. Bradleyi su naoružani topom od 25 mm i sa po dva lansera protivoklopnih raketa TOW 2.

Istodobno, naručena je nabavka dodatnih 30-tak Patria, borbenih oklopnih vozila na točkovima, od kojih će dio biti naoružan s borbenom stanicom DUOS, s topom od 30 mm i s dva lansera protivoklopnih izraelskih raketa Spike, dok će dio biti naoružan nekim drugim borbenim sistemima, izgledno minobacačima 120 mm, na primjer", piše Večernji list. 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...