PERVERZIJE I RASKALAŠENI ŽIVOT NAJBOGATIJEG MUSLIMANA IKADA: Nevjerovatno je na koje je sve načine koristio ogromno bogatstvo i zbog čega mu se i danas klanjaju…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 31. Mar. 2023  

  • 1

Glavni junak naše današnje priče je Ali Khan. Jedan od najbogatijih muslimana ikada imao je stotine trkaćih konja te nekoliko luksuznih automobila marke Rolls-Royce. Dijamant od 100 miliona funti koristio je kao pritiskivač za papir. Procjenjuje se da je njegovo bogatstvo 1940-ih godina prošlog stoljeća iznosilo više od 30 milijardi današnjih američkih dolara.

Dana 6. aprila 1886. godine rođen je svojedobno najbogatiji čovjek na svijetu – Osman Ali Khan – posljednji vladar indijske države Hyderabad. Njegova je država bila najbogatija, najmnogoljudnija i površinom najveća od svih indijskih prinčevskih država. Naime, Indija se u doba britanske kolonijalne vlasti sastojala od više od 560 prinčevskih država kojima su autonomno vladali lokalni vladari. Postojale su hinduističke države čiji su vladari većinom imali titule maharadža i muslimanske države čiji su vladari većinom imali titule navaba.

Od svih tih brojnih indijskih prinčevskih država, Hyderabad je bio najveći i najugledniji. Država je imala više od 11 miliona stanovnika te površinu od oko 214.186 kvadratnih kilometara, otprilike kao Engleska i Škotska zajedno. Vladar Hyderabada jedini je od svih indijskih vladara imao titulu nizam, a po vjeri je bio musliman.

Donirajući velike iznose novca glavnim obrazovnim institucijama širom Indije, uveo je mnoge obrazovne reforme tokom svoje vladavine. Oko 11 posto njegovog budžeta trošilo se na obrazovanje.

Nizam je dao i velike donacije mnogim institucijama u Indiji i inozemstvu sa posebnim naglaskom na obrazovne institucije, poput Jamia Nizamia i Darul Uloom Deobanda.

Kraljevskim fermanom 1918. godine osnovao je Univerzitet Osmania. To je jedan od najvećih univerziteta u Indiji. Osnovane su škole, fakulteti i Odjel za prevođenje. Osnovno obrazovanje postalo je obavezno i besplatno za siromašne.

Najbogatiji musliman ikada umro je 24. februara 1967. godine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...