UZ OSTALE BENEFITE KOJE ĆEMO IMATI: Banana prije spavanja riješit će jedan veliki problem

Vitamini i minerali u ovom voću pozitivno djeluju na zdravlje i osiguravaju miran san.

  • Zdravlje

  • 31. Mar. 2023  31. Mar. 2023

  • 0

San je ključan za zdravlje, dobro raspoloženje i normalno funnkcioniranje tokom dana. Nema goreg osjećaja nego kad umorni legnete u krevet, a ne možete zaspati satima. Dobra vijest je da ne morate trčati oko zgrade, brojati ovce, piti tablete ili buljiti kroz TV. Dovoljno je pojesti - bananu. Ovo voće bogato je kalijem, magnezijem, triptofanom (esencijalna aminokiselina), vitaminom B6, ugljikohidratima te vlaknima, a sve to može vam pomoći da zaspite. Naravno, uz ostale benefite koje ćete imati od svih vitamina i minerala.

Ştudije su pokazale da uzimanje 500 mg magnezija na dan može povećati proizvodnju melatonina, hormona čiji nedostatak ometa spavanje, te smanjiti razinu kortizola (hormona stresa). Esencijalna aminokiselina triptofan mora se dobiti izvana jer je tijelo ne proizvodi.

Triptofan poboljšava san jer se pretvara u serotonin jednom kad dođe do mozga. To je izrazito bitno jer povećavajući proizvodnju serotonina dovodi i do većih razina melatonina, pojasnila je dr. Carleara Weiss, specijalizirana posebno za poremećaje spavanja.

Osim kemijskih procesa u tijelu, koje potpomažu banane, one pridonose i osjećaju sitosti zbog pektina koji sadrže. To će vam također pomoći da mirnije zaspite. Vrlo je bitno šta jedete prije spavanja jer to utječe kako na san tako i na probavu koja ga može omesti. Ako hrana nije razgrađena prije spavanja, organizam će vrijeme koje treba trošiti na odmor trošiti na razgradnju hrane. Također, jedete li složene ugljikohidrate ili šećer prije spavanja, povišene glukoze u krvi će vas zasigurno držati budnima.

Trebali bi izbjegavati prevelik kalorični unos neposredno prije spavanja pa bananu poedite barem sata vremena prije odlaska na počinak, rekla je dr. Weiss.

Konzumacija banana ima i druge prednosti. Nije loše znati da vam mogu pomoći pri mršavljenju, jer sadrže samo oko 100 kalorija, a bogate su i antioksidansima. Također održavaju zdravlje crijeva i probavnog sistema.

Prema studiji iz 2017., monosaharid fruktoza iz banane pojačava proizvodnju kiselina potrebnih za zdravlje crijeva. 

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...