KLJUČNI IZBORI U CRNOJ GORI: Otvorena birališta, građani odlučuju o sudbini zemlje, novi mandat Đukanoviću ili izbor Milatovića - eksponenta velikosrpske politike...

Ovi predsjednički izbori su četvrti od obnove crnogorske neovisnosti 2006. i osmi od uvođenja višestranačkog sistema.

  • Regija

  • 02. Apr. 2023  

  • 3

Biračka mjesta za drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori otvorena su u sedam sati.

Na glasačkom listiću redni broj jedan je kandidat Milo Đukanović, dok je broj dva Jakov Milatović.

Biračko pravo na izborima za predsjednika Crne Gore ima 542.154 građana, a biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 20 sati, dok su prvi (preliminarni) rezultati najavljeni za 21 sat.

Milo Đukanović, aktuelni predsjednik Crne Gore, i kandidat njegove Demokratske partije socijalista (DPS), u prvom krugu 19. ožujka osvojio je 35 posto glasova. Tokom kampanje predstavio se kao proeuropski kandidat, te je Milatovića optuživao da je eksponent velikosrpske politike Aleksandra Vučića.

Protukandidat Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad u prvom krugu je osvojio 29 posto glasova birača koji su izašli na izbore. Bivši je ministar ekonomskog razvoja u prvoj vladi nastaloj nakon parlamentarnih izbora održanih u augustu 2020., na kojima je Đukanovićev DPS prvi puta nakon tri desetljeća izgubio većinu u parlamentu. Izbornu strategiju Milatović je temeljio na ekonomskoj retorici te odluci vlade u kojoj je bio ministar da minimalnu plaću u Crnoj Gori podigne sa 220 na 450 eura.

Uoči drugog kruga Milatovića je podržala većina protukandidata iz prvog kruga izbora, a prije svih Andrija Mandić, čelnik prosrpskog Demokratskog fronta, koji ima 19 posto podrške, i Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore, koju je prije dvije sedmice podržalo oko 10 posto birača.

Ovi predsjednički izbori su četvrti od obnove crnogorske neovisnosti 2006. i osmi od uvođenja višestranačkog sistema.

Nedjeljne izbore pratit će promatrači misije OESS, Vijeća Europe te promatračka misija Europskog parlamenta, kao i promatrači lokalnih nevladinih udruga.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...