PROFESOR NIKOLA SAMARDŽIĆ NAKON POBJEDE MILATOVIĆA: "Crna Gora nepotrebno žrtvovana, Zapadni Balkan je u dubokoj talačkoj krizi"

"Srbija je već očišćena od srpske evropske kulture, Crna Gora se čisti od Crnogoraca, Bošnjacima se oduzima pravo da donose legitimne odluke. Izbor Milatovića u Crnoj Gori je samo dodatna legitimizacija presudnog uticaja Rusije, srpskih službi i SPC na sva važna politička i identitetska opredjeljenja..."

  • Mini market

  • 03. Apr. 2023  03. Apr. 2023

  • 4

Historičar i profesor Odjeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu Nikola Samardžić komentirao je pobjedu Jakova Milatovića u utrci za predsjednika Crne Gore.

Prema riječima profesora Samardžića, novi predsjednik Crne Gore još jedan je posilni predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je posilni predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

"Sva odstupanja od takvog klišea su nebitna. Vučić još uvijek nije siguran u kojoj mjeri će Jakov Milatović biti poslušan, pošto je, koristeći policiju i tajne službe, izbacio Spajića iz igre. Spajić je iskazivao brzinu i inteligenciju kao osobine koje su za Vučića, i njegova očekivanja, suvišne. Vladajuća većina je, u toku protekle dvije i po godine, već zaustavila evropsku integraciju, učinila Crnu Goru za NATO nepouzdanim, neuračunljivim partnerom, uvela Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u sve organe vlasti i kulturu, podsticala sve vidove organizovanog kriminala", kazao je Samardžić za Radiosarajevo.ba. 

Kako dodaje, premijer Crne Gorem, Dritan Abazović, već je izveo nekoliko državnih udara i uspostavio koruptivna aranžmane s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

"Devalvirali su euro na onaj način na koji su Vučić i Siniša Mali devalvirali dinar vještački održavajući kurs, podrškom uvozničkom lobiju i trgovinskim monopolima, ugrađivanjem u projekte kojim rukovodi KP Kine, nesposobnošću da Srbiju snabdiju jeftinijim energentima, tehnološkim zaostajanjem u odnosu na Europsku uniju (EU)", dodao je.  

Podvlači kako je posljednji je trenutak da EU, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija odustanu od primjene sličnih rešenja za BiH.

"Srbija je već očišćena od srpske evropske kulture, Crna Gora se čisti od Crnogoraca, Bošnjacima se oduzima pravo da donose legitimne odluke. Izbor Milatovića u Crnoj Gori je samo dodatna legitimizacija presudnog uticaja Rusije, srpskih službi i SPC na sva važna politička i identitetska opredjeljenja, i smatram da je potrebno da ga EU, SAD i UK odmah počnu tretirati kao Vučića i Dodika, a njih kao Putina, dok zaista ne odustanu od svojih destruktivnih namjera", smatra Samardžić.

Zapadni Balkan je, odlučan je, u dubokoj talačkoj krizi prije svega zbog nesposobnosti zapadnih diplomatija da ponude brže i efikasnije rješenje evropskog statusa Kosova, upravo na onaj način na koji je potrebno razmišljati i o budućnosti BiH koja će nastaviti da nestaje ako ne bude integrisana u evropski sistem i prostor, i ako se ne sprovedu demokratske ustavne reforme.

"Crna Gora je u sitnim igrama nepotrebno žrtvovana. Promjena vlasti, na svim nivoima, morala se odigrati, ali je, godinama unazad, naročito u svjetlosti malignih pritisaka, bilo jasno da je Crna Gora nepripremljena za promjene koje će podrazumijevati ubrzanje evropske intgracije, i dogodilo se sve tome suprotno", zaključio je Samardžić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...