DODIK SE OKREĆE KINI: "Ne vjerujemo više Evropskoj uniji, drago mi je što imamo veliku saradnju sa kineskim kompanijama"

Dodik je istakao da se ne može na bazi jednog lošeg ugovora koji je napravila Crna Gora govoriti o Kini, koja je značajan partner.

  • Politika

  • 08. Apr. 2023  

  • 4

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska sarađivati sa Kinom u svim oblastima, investicionim, finansijskim i svim drugim, a da sve manje vjeruje u dobre namjere kada je riječ o EU.

"Sve više vjerujem u to da mi treba još žešće da definišemo naše interese i za njih se borimo do kraja. Ako ne može sa EU, može sa nekim drugim i meni je drago što imamo velike kontakte i veliku saradnju sa kineskim kompanijama", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje o rizicima za Republiku Srpsku zbog potencijalne finansijske saradnje da Kinom, budući da neke zemlje nisu mogle vraćati kredite, kao Crna Gora koja je bila u problemu.

Dodik je istakao da se ne može na bazi jednog lošeg ugovora koji je napravila Crna Gora govoriti o Kini, koja je značajan partner.

"Danas ste mogli da čitate da su zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), po ukupnom učešću domaćeg bruto proizvoda u svjetskoj privredi pretekle su zemlje članice G7 (Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Britaniju, SAD i EU), što govori da se taj dio svijeta razvija, da je Kina nezaobilazna", naveo je Dodik.

On je ukazao i na izjavu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, koji je tokom posjete Pekingu rekao da se Evropa ne smije distancirati od Kine na ekonomskom planu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...