DRITAN ABAZOVIĆ IMA PRIJEDLOG: "Milatović bi trebalo da okupi sve političke aktere i odredi novi datum izbora"

Ocijenio je da bi bilo dobro da se izbori održe pred početak turističke sezone.

  • Regija

  • 08. Apr. 2023  08. Apr. 2023

  • 2

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović smatra da bi novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović trebalo da stavi van snage odluku aktuelnog čelnika države Mila Đukanovića o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

"Milatović bi trebalo da okupi sve političke aktere i odredi novi datum izbora", rekao je Abazović gostujući u emisiji "Slobodna zona" na Prvoj Televiziji.

Ocijenio je da bi bilo dobro da se izbori održe pred početak turističke sezone.

"Legitimni predsjednik i legitimni poslanici, koji su i dalje u sadašnjem sastavu parlamenta, mogu zajednički da odrede datum izbora", poručio je Abazović.

Istakao je da "nije dobro dopustiti da Đukanović na ovakav način daje otkaz poslanicima".

"Ovo je neprimjereno", ocijenio je on.

Rekao je da ne želi da se stvara utisak da neko izbjegava parlamentarne izbore, ali da mora da prokomentariše odluku Ustavnog suda, prenosi Pobjeda. 

"Desilo se ono čega smo se plašili, žalili su se da nemaju kvorum da donose odluke, a sad kad ga imaju ne donose odluke. Nije pitanje je li nešto pojedinačni pravni akt, pitanje je da li je Ukaz u skladu sa Ustavom ili nije, i ostali smo uskraćeni za odgovor", istakao je Abazović.

Pitao je kako je moguće da je nešto pojedinačni pravni akt a odnosi se na kompletnu granu vlasti koja donosi zakone u Crnoj Gori.

"A drugo - mislim da je sad svakom građaninu jasno zašto DPS nije htio da se izabere četvrti sudija Ustavnog suda nego je igrao na kartu da se podjela 3:3 može primijeniti na ovu odluku. To znači da nismo dovoljno oslobodili sudske institucije i mislim da bi bilo pravedno reći da plaćamo sudije Ustavnog suda da ne donose odluke. Prvo smo čekali dvadesetak dana na odluku. Mogli su da nas ne opterećuju, a sada su se nakon drugog kruga izbora javili sa nečim što nije ni za ni protiv - nego su ostali na neriješeno. Važno je kakav će stav zauzeti na parlament i kakav će stav povodom ovoga zauzeti i novi predsjednik Crne Gore", ocijenio je premijer u tehničkom mandatu.

Rekao je da očekuje još novih partija na političkoj sceni ako se izbori održe nakon 11. juna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...