ALEKSEJ KIŠJUHAS ANALIZIRA POBJEDU MILATOVIĆA: "Hoće li Crna Gora postati samo primorska ispostava Srpskog sveta? Poput (još) manjeg bh. entiteta, Republike Srpske Gore?"

Srbija nije navijala protiv Đukanovića zbog tzv. korupcije i njegove tridesetogodišnje vladavine, nego zato što Srbija nema more.

  • Regija

  • 09. Apr. 2023  

  • 0

Penetracija Jakova Milatovića u drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori proslavljena je pjesmom Beograd Svetlane Ražnatović Arkan. "Znam za jedan grad, zove se Beograd" i "Moj Beograde, zagrli me", pjevala je tada srpska mater Ceca sa zvučnika u Podgorici. Isto su pjevali i izborni slavljenici. I to je, otprilike, sve što valja da znamo o ovim izborima.

A ne znamo mnogo – ili se to samo pravimo da ne znamo? U pitanju je bio ključni odabir glede sudbine tzv. Zapadnog Balkana, i gdje je Zapad u poodavnoj defanzivi ili kukavnom povlačenju. Kolega i prijatelj Dinko Gruhonjić je tu gužvu ponajbolje sažeo u sljedeću ispravnu tvrdnju: „Srbija navija protiv Đukanovića ne zbog tzv. korupcije i njegove tridesetogodišnje vladavine, nego zato što Srbija nema more“.

Piše Aleksej Kišjuhas za Pobjedu

A Velika Srbija toliko želi da osoli zadnjicu u morskoj vodi. Uostalom, Milatovića su podržali i Vojislav Šešelj i Večernje novosti. Kako ono biješe – pametnom dosta? Pa ipak, sve je postalo veoma glupavo. I krajnje očigledno, bar za one koji umiju da vide i razumiju.

NIJE "NAŠ" DIKTATOR: S jedne strane, imamo zaista predugu vladavinu jednog čovjeka i političkog hegemona, Mila Đukanovića, koji je dosadio i bogu i narodu. Ali i režim čovjeka i politike koja se u tom međuvremenu i sama mijenjala i transformisala, baš kao što je dramatično mijenjala i transformisala patrijarhalno, tradicionalno i rusofilno crnogorsko društvo.

Drugim riječima, možda je na vlasti u Crnoj Gori 30 godina bio isti čovjek, ali na vlasti nije bila ista politika. Uz to, Đukanović je za Crnu Goru tačno jedini izborio postjugoslovensku državnost bez rata, te vješto odvojio Crnu Goru i od Slobodana Miloševića i od Vladimira Putina.

I što mu nisu zaboravili, naprotiv. Niti su mu ikad oprostili smrtni greh crnogorske nezavisnosti. A da li zaista mislimo da iste one preživjele (i veoma žive) strukture crkve, vojske, akademije i politike iz 1990-ih, u političkom slomu Đukanovića ne vide priliku za novo ujedinjenje Srbije i Crne Gore? I neka se pripremi Republika Srpska? Dođavola, nismo li na tom memorandumu ili užetu već visili? „Dole foteljaši!“ u ime Kosova i cjelovite Srbije „iz tri dijela“? Da li nas to očekuju nova antibirokratska, a zatim i nova balvan revolucija?

Jer, sa druge strane barikada su, šta? Pravoslavne litije, ministri-apostoli, četničke vojvode i srpski svijet, sve umjesto mrske Evrope, te zlog i naopakog Zapada. I Vlada koja se otvoreno formira u Ostrogu, Beogradu ili Kremlju. Đukanović je zato u pravu kad tvrdi da na Balkanu imamo pokušaj stvaranja srpskog svijeta po modelu ruskog svijeta Vladimira Putina, odnosno velikoruskog imperijalizma.

Istovremeno, u pitanju je i posve krstaški, odnosno litijaški pohod protiv liberalne kulture, institucija i vrijednosti modernog Zapada. Hajde da se ne zajebavamo. Ovdje se radi o tome hoće li Crna Gora postati tek ispostava zvaničnog Beograda ili neće. Jer, nije Milo u Srbiji toliko omražen zato što je diktator. Omražen je zato što nije naš diktator. Još jedan Milorad Dodik ili Zvonko Veselinović, također gospodari života i smrti, ali i dežurni i rado viđeni gosti na našim proslavama. U tome je cijeli kunst.

U VJEČITOM PREDSOBLJU EVROPE: Dakle, i šatro slobodoumni Beograd u Đukanoviću vidi samo nekakvog Lukašenka kao krivu analogiju. A ne državnika koji se otrgnuo od srpskog, pa ruskog uticaja, orbite i sveta, rizikujući i državni udar i sopstveni život. Koji je svojevremeno pružio utočište i spasio glavu Zoranu Đinđiću. Uostalom, i Crnu Goru je 1999. bombardovao NATO.

Trebalo je petlje da se ovo najnovije evropsko i ekološko državče priključi evroatlantskoj alijansi. A naravno da se Đukanoviću može tušta i tma prigovoriti, pobogu. Od granatiranja Dubrovnika, preko korupcije, do kriminala. Međutim, o Đukanovićevom režimu kao izgrađenom na „švercu cigareta“ (usred embarga), bez naročitog blama govori – država Srbija. Ista ona u čijim trezorima je poslije 2000. pronađeno više od pola tone – heroina. Spakovanog i spremnog za transport i distribuciju u zemlje Zapadne Evrope.

I zato je ulog u nedjelju bio nešto mnogo više od populističkog svrgavanja nekakvog švercera i korumpiranog diktatora na Balkanu i Mediteranu. U igri je bila sama sudbina naših državica i njihovih građana u vječitom predsoblju Evrope. Crna Gora je imala neku šansu. Ali avaj, Srbija uvijek povuče ka dnu.

I onda, hoće li Crna Gora postati samo primorska ispostava Srpskog sveta? Poput (još) manjeg bh. entiteta, Republike Srpske Gore? Možda će postati još jedna – Zajednica srpskih opština? Crnogorci su već bili sluškinje Beograda. Hoćemo reprizu? Crna Gora je na izborima 2020. vraćena u 1991. godinu. I, umjesto drugačije budućnosti sada može da očekuje jedino nove litije, molebane, vjeronauke, četnike, Svetog Savu i Vasilija Ostroškog. Dogodine u Titogradu!

Crnogorci su u mnogome razuman svijet, čak i kad nisu. Upravo zato im je i podvalilo moderne Abazovića, odnosno Milatovića sa Oksforda. Naime, na izborima u Crnoj Gori se glasalo između dvije (formalno) proevropske opcije. Kao protivkandidat Đukanoviću pobijedio je neko sa kakvom-takvom evropskom platformom. Mladi lider, a ne četnički vojvoda.

Ali, i narajcani populista koji je obećao plate od 1.000 eura i obračun sa korupcijom i kriminalom. Zvuči poznato? Da, baš poput Dinkića i Vučića 2012. godine. Milatović je naprasno predložen za predsjedničkog kandidata jer mu partijski lider Milojko Spajić, gle čuda, ima prebivalište – u Beogradu.

Ali, Milatović se kao ministar ili jedan od dvanaest Krivokapićevih apostola o demografiji i unaprjeđenju nataliteta konsultovao sa mitropolitom Joanikijem. Mitropoliju crnogorsko-primorsku nazvao je „jedinom slobodnom institucijom“ u Crnoj Gori. A biće da mitropolit Amfilohije i sloboda nekako ne idu zajedno, zar ne?

UĐITE SLOBODNO, BEZ IZUVANJA: Najzad, ne radi se ovde ni samo o Srbiji koja vlažno sanja o tome da iznova podjarmi Crnu Goru i da izađe na Jadransko more. Radi se i o sudaru vrijednosti, što je istakao i sam Milatović: „Najviše zamjeram Đukanoviću što je simbol jednog izopačenog sistema vrijednosti“.

A je li, boga ti? Šta je tačno izopačeno u modernosti, građanskoj i sekularnoj državi, Evropi i Zapadu? Zato u nedjelju jeste bio izbor između partizana i četnika, građanskog i etničkog, kilave demokratije i tvrde teokratije. Pa i između Mila i Momira, još jednom. Dok, parafrazirajući Marka Vidojkovića koji parafrazira Antu Tomića – između lopova i fašista, valja glasati lopove.

Zapravo, i našoj Republici je očigledno bio potreban jedan Milo Britva Đukanović. Koji će, uz svu naopaku koncentraciju moći i vlasti, na kraju ipak utjerati naš narod i prateće narodnosti u NATO i Evropu. Pa neka mu sude i sudovi i historija poslije, naravno.

Ohridski sporazum i izbori u Crnoj Gori zato su bili doslovno poslednja šansa da se Srbija najzad okrene samoj sebi. Umjesto trajnom gledanju preko plota, jerbo fakat ne umije da uredi svoje dvorište i domaćinstvo. Jednom za svagda – Crna Gora nije „Srpska Sparta“, „Drugo oko u glavi“, srpska provincija, niti nekakav folklorni i primorski kuriozitet u korpusu srpskog naroda, već samostalna država-nacija.

Do juče, ona je bila i ogledalo naše bolje mogućnosti. I prva sljedeća država-članica Evropske unije. Zato je i toliko nepodnošljiva. Molim vas, ne rušimo jedinu postjugoslovensku republiku koja je građanska i multietnička, u kojoj nije bilo rata, i koja se ne stidi svojih partizana. Budućnost Zapadnog Balkana lomila se u Crnoj Gori, i od ovih izbora će zavisiti i ambicije i karakter srpskog društva.

Na kraju, pobijedio je Milatović. A Đukanović je, posve diktatorski, priznao poraz. Raduju se u Kremlju, i raduju se u Beogradu. Ovaj put, u Podgorici se slavi sa zastavama Srbije, pa i Miloševićeve Savezne Republike Jugoslavije.

Hoće li Crnogorke i Crnogorci ostati bez svoje države i postati još jedna crkvena prćija? Još južnija i još tužnija srpska pokrajina? Treba li nam zaista još jedna Republika Srpska na Balkanu? Braćo Crnogorci, dobrodošli u Srpski svijet! Uđite slobodno, ne morate se izuvati. Zagrlit će vas Cecin Beograd, šta mu teško. Biće to Republika Srpska (još) Gora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...