SAD JE SVE JASNO: Vožd iz Laktaša u panici, ovo je razlog Dodikovim sumanutim i neselektivnim napadima i prijetnjama secesijom…

Dodik je rekao da svaka loša akcija iz Federacije BiH proizvede reakciju u Republici Srpskoj.

  • Politika

  • 10. Apr. 2023  10. Apr. 2023

  • 14

Da se iza Dodikovih prijetnji secesijom i neselektivnim udarima po međunarodnoj zajednici, stranim ambasadorima i političkim partnerima iz Federacije BiH krije nešto sasvim drugo potvrdila i bivša članica Predsjedništva PDP-a Jelena Trivić .

- Milorad Dodik ispalio je nove teške, preteške riječi, u ova nesigurna vremena. Sve što je izgovorio ide na štetu čitavog srpskog naroda ne samo onog u Republici Srpskoj. Svjesno provocira i izaziva tenzije, a razloge treba potražiti u skretanju pažnje javnosti sa sve težem ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj, poručila je Jelena Trivić.

"Uskoro dolazi puno toga na naplatu, više od 1,2 milijarde maraka kredita. Fiskalna stabilnost Republike Srpske je upitna. Ugrožena je isplata plaća u javnom sektoru, isplata penzija i svih drugih plaćanja iz budžeta. Prekomjerno trošenje javnih sredstava desetine milijuna koje su se slijevale na račune rodbnskih i kumovskih firmi putem namještenih tendera, kupovina glasova pred izbore u nekoliko posljednjih ciklusa, sada dolaze na naplatu”, upozorila je ona.

Kada nijedna ozbiljna financijska institucija ne želi kupiti obveznice koje emitira Republika Srpska, natjerale su premijera Radovana Viškovića na put do daleke Kine, sve u pokušaju da se negdje pronađe slama spasa.

"Dok taj proces traje vrhovni vođa režima muti vodu teškim izjavama. Po hiljaditi put priča o secesiji, odnosno nezavisnosti Republike Srpske", rekao je Trivić i dodao da su vremena takva da tenzije treba spuštati na minimum, ali on radi upravo suprotno.

"Njemu je svejedno. Jedna zakašnjela plata na njegovo silno bogatstvo njemu ne znači ništa. Većini stanovnika Republike Srpske samo jedna plata je pitanje opstanka, biti ili ne biti. O penzijama da i ne govorimo. Ali Dodiku kockanje sa sudbinom Srba u Republici Srpskoj nije strano. On sigurnu odstupnicu ima. Njegovi bankovni računi nisu u minusu. Ako njegovi potezi dovedu do eskalacije sukoba i pređu sa političkim nivoom na neki drugi, on neće biti u prvom redu odbrane Republike Srpske, kao što nije ni kad se ona stvarala, nego na nekoj sigurnoj destinaciji, a narodu kako bude”, poručila je Trivić.

"Njegova retorika izgleda kao pokušaj izazivanja nekog novog 27. marta nakon čega bi, kao iu prošlosti, Srbi bili iskorišćeni kao oruđe u rukama drugih i prokockali teško stečenu slobodu kakvu imamo u Republici Srpskoj. Bilo kakav sukob u Republici Srpskoj Srbija ne bi mogla mirno posmatrati i tako bi se zakotrljao talas nesigurnosti širom Balkana. Srbima ne treba ni najmanji konflikt! Jedini kojem treba konflikt je Dodik, jer je to njegov prirodni ambijent. Srbima treba mir, stabilnost i ekonomski prosperitet", poručila je Trivić.

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagovao je na izjave ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, poručivši da oni šute dok se, kako je rekao, iz Sarajeva pljuje po Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da svaka loša akcija iz Federacije BiH proizvede reakciju u Republici Srpskoj.

Komentarišući Nikšićevu izjavu da je Dodik ponovo vaskrsao ideju podjele BiH iako je potpisan sporazum koji je pokazao da se može raditi u interesu svih građana u BiH, Dodik je rekao:

-Nisam zamišljao dogovor o formiranju zajedničkih institucija na način da se u Sarajevu ćuti na, primjerice, antiustavne i antidejtonske izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića . Vjerovatno bi bilo manje nesporazuma da su se Nikšić i Konaković prije nekoliko dana udostojili da bilo šta kažu na ogavne izjave Bećirovića. Oni ćute kada se pljuje po Republici Srpskoj, rekao je Dodik.

Odbacio je Nikšićeve tvrdnje da Federacija preko raspodjele zajedničkih prihoda financira RS.

– Kakva je to njegova matematika? Mogu i ja izvesti matematiku da je nama FBiH dužna 100 milijardi zbog štete koju nam prave svake godine jer ne možemo da se razvijamo zbog njihovog mentaliteta mržnje prema nama, rekao je Dodik.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...