U SKUPŠTINU KS STIGAO DOPIS USTAVNOG SUDA FBiH: Novalić traži ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju

Skupština Kantona Sarajevo usvojila 30. augusta prošle godine novi Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

  • Vijesti

  • 10. Apr. 2023  

  • 5

Danas je u Skupštinu KS stigao dopis sa Ustavnog suda FBiH po zahtjevu aktuelnog premijera Fadila Novalića i to o proceduri za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju.

Kako se vidi po dokumentu koji je u posjedu N1, Novalić je pokrenuo proceduru za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Sada se od Ustavnog suda FBiH traži očitovanje od Skupštine KS i Vlade KS koji su usvojili zakon.

Podsjetimo, Skupština Kantona Sarajevo usvojila 30. augusta prošle godine novi Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Posebnu zamjerku tada zastupnici iz SDA iznijeli su na član zakona koji ukazuje na to da rektor Univerziteta u Sarajevu ima pravo suspendovati dekana fakulteta, a potom ga i zamijeniti u obavljanju te funkcije. Smatraju da je ovim članom jasno otvoren put ka korupciji.

Zastupnik Damir Marjanović glasao je za ovaj zakon, ali ipak smatra da ovaj zakon nije nikakva reforma.

– Ovaj zakon je korak nazad u odnosu na prvi zakon koji je napravljen od bivše ministrice Melike Husić-Mehmedović – kazao je Marjanović.

Za ovaj zakon glasalo je 19 zastupnika, pet je bilo “protiv”, a četiri zastupnika nisu glasala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...